52

Turkije wil ‘controversiële’ evolutieleer uit onderwijs schrappen

Voor de evolutieleer is geen plek meer in het Turkse middelbaar onderwijs. President Recep Tayyip Erdogan keurde persoonlijk de wijziging in het curriculum goed die de evolutie vanaf nu als ‘controversieel onderwerp’ bestempelt. Het Darwinisme zou voor jongeren te complex zijn om te begrijpen. Het nieuwe landelijke curriculum wordt later deze maand gepubliceerd in de Turkse staatskrant en zal vanaf 2019 gelden.

‘We hebben controversiële onderwerpen weggelaten voor studenten die nog niet in staat zijn om de wetenschappelijke achtergrond van de kwesties te begrijpen,’ vertelde Alpaslan Durmuş van het ministerie van Onderwijs op een congres in Ankara. Volgens hem zal er nog wel aandacht worden besteed aan evolutiebiologie, maar is het darwinisme te hoog gegrepen. Daarbij wil de regering kinderen opleiden volgens ‘lokale en nationale waarden’.

De maatregel leidt tot forse kritiek van academici. Zij wijzen erop dat het enige andere land dat geen aandacht besteedt aan de evolutieleer Saoedi-Arabië is. Het nieuwe curriculum brengt nog een belangrijke wijziging mee voor het Turkse onderwijs. Voor onderwijs over grondlegger van de Turkse staat Mustafa Kemal Atatürk is na de wijziging ook nog maar beperkt plaats. In plaats van het aparte vak Kemalisme, zal straks slechts nog kort bij zijn leven worden stilgestaan.

De veelal seculiere academische wereld vreest dat met het nieuwe curriculum Turkije een nieuwe, grote stap zet, weg van het secularisme en richting het islamitisch conservatisme van president Erdogan. Kritiek is er ook vanuit de oppositie. Grootste oppositiepartij CHP heeft laten weten na de officiële aankondiging van het nieuwe curriculum naar de rechter te zullen stappen in een poging de wijzigingen tegen te houden.

Bron: The Independent / cc-foto: Marcus Böckmann

Geef een reactie

Laatste reacties (52)