11

Turkije geeft Assad een week om te hervormen

'Doet hij dit niet, dan volgt buitenlands ingrijpen'

De Syrische president Bashar Al-Assad krijgt een week de tijd om hervormingen aan te kondigen. Daarna zal buitenlands ingrijpen volgen. Dat zei een adviseur van de Turkse president Abdullan Gül zondagavond tegen de Arabische nieuwszender Al-Arabiya.

De Israëlische krant Haaretz meldt maandag dat Turkije, Syrië’s grootste buurland, al enige tijd probeert Assad over te halen om te stoppen met het geweld tegen zijn eigen bevolking. Hierbij zijn intussen zeker 1300 doden gevallen. Tienduizend vluchtelingen zijn al de grens met Turkije overgetrokken, waar ze worden opgevangen in tentenkampen. Volgens Turkse bronnen verschuilen nog eens tienduizend mensen zich in de heuvels aan de Syrische kant van de grens.

Ersat Humuzlu, de eerder genoemd adviseur van de Turkse president, zei tegen Al-Arabiya dat Assad’s voor vandaag geplande toespraak door Turkije nauw zallen worden gevolgd. “We zullen een positief antwoord van hem eisen en hij krijgt daarvoor de korte periode van een week de tijd. De andere optie is dat het Syrische leiderschap geen enkele bescherming meer krijgt en dat, zoals we steeds gevreesd hebben, buitenlands ingrijpen zal volgen.”

Een aantal Europes landen heeft vorige week bij de VN een resolutie ingediend tegen SyriË, maar president Medvedev van Rusland heeft al aangekondigd daartegen te zullen stemmen.

De Syrische autoriteiten leggen de schuld van het geweld bij gewapende groeperingen en islamisten, gesteund door buitenlandse mogendheden. Het land verbiedt journalisten de toegang, wat het erg moeilijk maakt om de getuigenissen van activisten en functionarissen te verifiëren, aldus Haaretz.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (11)