41

Turkije houdt grens potdicht voor Syrische vluchtelingen

Wie het publieke debat volgt over de vluchtelingen, valt op dat Europa zich geen raad lijkt te weten wat het met de stroom aanmoet. Terwijl het zelf moeite heeft met de komst van vluchtelingen, roept Europa Turkije op de grens te openen voor de Syrische vluchtelingen die het geweld in Aleppo zijn ontvlucht. Zo’n 35 duizend vluchtelingen uit Syrië stuitten de afgelopen dagen op een dichte Turkse grens. De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus houdt vol dat Turkije de capaciteit heeft bereikt.

Turkije houdt de grens nabij het Turks-Syrische grensplaatsje Kilis al drie dagen gesloten. Aan de Syrische kant van de grens zijn opvangkampen opgezet, waar de vluchtelingen kunnen verblijven. Vanuit Turkije ontvangen zij voedsel, dekens en tenten. ‘Opvang in de regio’ krijgt zo een wel heel regionale benadering. Toch zegt Turkije niets te kunnen betekenen voor deze mensen. Het land ving reeds 3 miljoen vluchtelingen op, waarvan 2,5 miljoen Syriërs. Alleen bij zeer hevige crisis wil de minister de grens openen.

Hoeveel meer hevig de crisis moet worden dan zij al is, is niet duidelijk. In de omgeving van Aleppo wordt de afgelopen dagen flink gebombardeerd door Rusland, ondersteund door het Syrische regime. Bovendien kampt Aleppo met een groot tekort aan voedsel en medicijnen. Voor de gehele stad zijn er volgens Ahmad Abdelaziz, dokter bij de Syrisch Amerikaanse hulporganisatie SAMS, nog maar vier dokters. De stad is praktisch omsingeld, als de situatie zo aanhoudt zullen nog meer mensen de stad willen verlaten, aldus Abdelaziz. Aan het oosten bevinden zich strijders van IS, ten zuiden van het stad het Syrische regime, en ten westen Koerdische groepen.
International Business Times: EU Urges Turkey To Open Border For Syrian Refugees
NRC: Turkije houdt grens nog gesloten voor Syrische vluchtelingen

cc-foto: IHH

Geef een reactie

Laatste reacties (41)