56

Turkije houdt Nederlandse vakantieganger vast wegens kritische posts op sociale media

Een Nederlander die met zijn gezin op vakantie ging naar Turkije is bij aankomst op het vliegveld van Istanbul opgepakt. De autoriteiten verdenken hem er van dat hij op sociale media president Erdogan heeft beledigd. De man zou geschreven hebben dat Erdogan een ‘dief’ en ‘dictator’ is. Dat soort kritiek is in Turkije al snel strafbaar. Vorige zomer werd columniste Ebru Umar vastgehouden nadat ze kritische opmerkingen over Erdogan op Twitter had geplaatst. Dat werd door Nederland hoog opgenomen.

De man in kwestie, die anoniem wil blijven, werd na een dag te zijn verhoord vrijgelaten maar mag het land niet uit, schrijft Trouw:

Tijdens zijn verhoor is de man verschillende keren gevraagd of hij terrorist is en lid van Fetö, zoals het Turkse regime de Gülenbeweging noemt. De man ontkende dit, hij zegt dat hij geen Gülensympathisant is maar aanhanger van de centrumlinkse CHP. (…) Afgelopen vrijdag kreeg hij te horen dat hij een uitreisverbod heeft gekregen. Zowel zijn Nederlandse- als Turkse paspoort mag hij houden en hij hoeft niet de cel in, maar hij moet in Turkije blijven tot zijn proces begint. Het is onduidelijk wanneer dat zal zijn. Zijn familie mag het land wel verlaten.

De arrestatie bevestigt de vrees die veel Nederlanders met een Turkse achtergrond hebben. Zij voelen zich niet veilig genoeg om naar het land van hun (voor-)ouders te reizen nu Erdogan daar met harde hand regeert.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)