11

Turkije legt journaliste Wall Street Journal celstraf op

Een journaliste van de Wall Street Journal is door Turkije bij verstek veroordeeld tot 2 jaar en 1 maand cel voor het ‘verspreiden van terroristische propaganda’. De Turks-Finse Ayla Albayrak schreef in 2015 een artikel voor de Amerikaanse krant over de oplaaiende strijd tussen de Turkse overheid en de Koerdische PKK in het zuidoosten van Turkije. Het is de zoveelste poging van de Turkse overheid om journalisten het zwijgen op te leggen.

In het artikel beschrijft Albayrak een oplaaiend conflict tussen Turkse veiligheidsdiensten en de PKK in Silopi. Albayrak sprak daarvoor met de burgemeester, andere vertegenwoordigers van de overheid, inwoners van Silopi en aan PKK gelieerde militanten. Twee maanden na verschijning van het artikel moest Albayrak zich op een politiebureau in Istanbul melden omdat zij terroristische propaganda zou hebben verspreid. Begin 2016 volgde een officiële aanklacht wegens overtreding van de Turkse Antiterreurwet.

Dat er nu een veroordeling is, is volgens de hoofdredacteur van de Wall Street Journal ‘ongefundeerd’. ‘Het artikel moest objectief en onafhankelijk verslag doen van gebeurtenissen in Turkije, en daar is het in geslaagd,’ zegt hij. Ook Nina Ognianova van CJP, het Europees-Aziatische comité voor bescherming van journalisten, is verontwaardigd over de uitspraak: ‘De veroordeling van Ayla in Turkije is verontrustend en een verdere escalatie van de onderdrukking van de pers.’

Ayla Albayrak is verre van de enige journalist die door de Turkse overheid wordt aangeklaagd en veroordeeld. Sinds de mislukte coup van vorig jaar zitten ten miste 150 Turkse journalisten gevangen. Ook werden tientallen buitenlandse journalisten opgepakt, uitgezet of de toegang tot het land ontzegd.

Albayrak zelf verblijft momenteel in de Verenigde Staten. Zij heeft laten weten in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

Bron: NOS / cc-foto: Jennifer Feuchter

Geef een reactie

Laatste reacties (11)