35

Turkije: Nederland niet racistisch naar Turkse Nederlanders

Turkse ambassade laat ander geluid horen dan eerder gecommuniceerd door Ankara

Turkije vindt Nederland niet racistisch jegens Turkse Nederlanders en wil zich niet bemoeien met binnenlandse gelegenheden in Nederland. Dat heeft de Turkse ambassade in Den Haag donderdag laten weten, meldt RTL Nieuws.

Een woordvoerder van de ambassade zegt:

Wij beschouwen Nederland als een trouwe bondgenoot”, zegt de woordvoerder. “We hebben een goede diplomatieke band met Nederland.

De Turkse ambassade ontkent ook dat het een ‘lange arm’ heeft tot in Nederland en dat het invloed uitoefent op Turks-Nederlandse organisaties.

Dat is niet waar.

Over de relatie tussen beide landen zegt hij:

Ik ben ervan overtuigd dat het goed komt.

Het is niet duidelijk of Turkije haar standpunt herziet of dat er een correctie heeft plaatsgevonden in een eerder gecommuniceerd standpunt van de Turkse regering. Woensdag lieten zowel de SP, CDA en ook minister Asscher weten niet gecharmeerd te zijn van de uitlatingen en dat Turkije zich niet mocht inmengen in interne Nederlandse aangelegenheden.

Dagblad Trouw heeft de vertaalde brief online gezet. Daarin valt te lezen:

Het is onacceptabel dat de Turken, die deel zijn van de Nederlandse samenleving, op deze agressieve en racistische wijze aangevallen worden. Ook Turkije als land, vriend en bondgenoot van Nederland, verdient deze behandeling niet. Het is moeilijk te begrijpen met welk doel deze racistische aanvallen, die absoluut niet stroken met de goede historische band tussen de twee landen, worden verricht.

Zie ook: Turkije: ‘Stop racistisch beleid jegens Turkse Nederlanders’

RTL Nieuws: Ambassade Turkije: Nederland niet racistisch

Cc-foto: Henk Kosters

Geef een reactie

Laatste reacties (35)