51

Turkije: Nederlandse integratie wel degelijk Turkse aangelegenheid

Turkije eist rol op in integratiedebat ... 'Logisch' dat Turkije zich bemoeit met landgenoten over grens ... 'Maar we willen ons niet bemoeien met beleid'

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu is van mening dat er bij integratie “samenwerking moet zijn tussen de landen waar mensen vandaan komen en waar ze nu wonen.” Cavusoglu zegt dat in een exclusief interview met NOS-correspondent Lucas Waagmeester en buitenlandredacteur Gülsah Ercetin. Dit naar aanleiding van een kritische brief aan het Nederlandse kabinet eerder deze week.

Your browser does not support the video tag.

Premier Rutte benadrukte vrijdag nog dat hij niet op bemoeienis vanuit Turkije zit te wachten als het om integratie gaat. Maar de zaken van Turkse Nederlanders gaan minister Cavusoglu aan het hart:

We hebben geen behoefte om ons te mengen in Nederlands beleid of in het beleid van Europa. Maar er is niets natuurlijker dan dat het vaderland van de Turken met hun problemen bezig is.

Cavusoglu wijst op het falend integratiebeleid in Europa:

Dat de integratiepolitiek in Europa niet werkt, geven partijen in Europa zelfs toe. Bij integratie moet er samenwerking zijn tussen de landen waar mensen vandaan komen en waar ze nu wonen.

Als de Turken die in Nederland wonen zoveel aanvallen over zich heen krijgen, dan is het heel logisch dat wij daar gevoelig voor zijn. Het is onjuist om te denken dat Turkije geen band zou hebben met de Turken in Europa.

Met de aanvallen doelt de minister op toenemend racisme.

Er is een trend in Europa waarbij immigranten als eerste geraakt worden. Immigranten worden aangevallen. En als immigranten het mikpunt worden, worden Turken en moslims op de eerste rij gezet.

De minister zegt op de vraag of hij Nederland een racistisch land vindt duidelijk:

Nee. Maar er zijn racistische stromingen. Kijk maar naar de uitslag van de Europese verkiezingen.
Ook in Nederland is er een racistische stroming, met een racistische partij. Een islamofobische en naar buitenlanders toe discriminerende partij.

Cavusoglu verwijt Nederland met twee maten te meten:

Als er in Turkije iets gebeurt, zoals de gebeurtenissen rond de protesten van Gezi-park, dan geven onze vrienden in Europa hun mening. Maar als het dan gaat over zaken die de Turkse gemeenschap aangaan, en Turkije zijn mening geeft, dan is dat plotseling bemoeienis met interne aangelegenheden.

Het hele interview wordt in Nieuwsuur op zondagavond op 22.00 uur op NPO 2 uitgezonden. 

NOS: Turkije wil juist wel tol in Nederlands integratiebeleid 

Geef een reactie

Laatste reacties (51)