Laatste update 08 mei 2019, 14:36
18

Turkije-rapporteur EU: Verwerpen verkiezingsuitslag Istanbul is ‘nieuw dieptepunt’

De Turkse kiesraad besloot dinsdag dat de verkiezingen in Istanbul opnieuw moeten worden gehouden. Bij de verkiezingen van 31 maart kwam Ekrem Imamoglu van oppositiepartij CHP als winnaar uit de bus. Hij is inmiddels al geïnstalleerd als burgemeester. De uitslag was ongunstig voor president Erdogan, wiens AKP de grootste stad van het land verloor.

Kati Piri, Turkije-rapporteur van het Europees Parlement en Europarlementariër voor de PvdA spreekt van een ‘aanval op de grootste oppositiepartij van Turkije’, een ‘nieuw dieptepunt in de democratische ontmanteling van het land’ en een kiesraad die is ‘bezweken onder de politieke druk van president Erdogan’:

Turkije is nooit een perfecte democratie geweest, maar er was altijd één regel in de afgelopen zes decennia: dat was dat de verkiezingen toch min of meer vrij en eerlijk verliepen.

AKP: grootschalige fraude
De AKP claimt dat er grootschalige fraude zou zijn gepleegd bij de verkiezingen in Istanbul. Verkiezingsmedewerkers zouden geen ambtenaren zijn geweest en uitslagformulieren niet ondertekend. Volgens Piri is daar geen bewijs voor en had de AKP verkiezingsmedewerkers juist zelf benoemd.

Ekrem Imamoglu heeft zich neergelegd bij het besluit van Erdogan en blijft optimistisch. In een video die opgenomen was bij een eenvoudige iftar-maaltijd op de eerste dag van de ramadan zegt hij: “Verlies de hoop niet. Het komt allemaal goed.”

Het besluit om de verkiezingen opnieuw te doen komt het schaarse vertrouwen in de Turkse politiek niet ten goede. Of Erdogan heeft gelijk en Imamoglu heeft op een frauduleuze manier de verkiezingen gewonnen, óf zijn overwinning was legitiem en de regering gebruikt haar macht om de democratie te fnuiken.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)