85

Turkije roept NAVO bijeen

Erdogan kopieert tactiek Assad: IS gebruiken om oppositie neer te slaan ... Amerikanen kampen met vechtende bondgenoten

In Brussel is dinsdag op verzoek van Turkije een spoedvergadering belegd. De NAVO-partners wil met de andere lidstaten overleggen op basis van artikel 4 van het handvest. De verdragsorganisatie vreest door Turkije meegesleurd te worden in een binnenlandse oorlog.


Artikel 4 van het handvest luidt:

De partijen zullen onderling overleg plegen telkens wanneer naar de mening van een van hen de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der partijen wordt bedreigd.

Een week geleden werden tientallen socialistische jongeren gedood bij een aanslag door IS in het zuiden. De jongeren hadden zich verzameld voor de wederopbouw van de op IS heroverde Koerdische stad Kobani in Syrië. In reactie heef de Turkse luchtmacht bombardementen uitgevoerd op IS maar vooral ook op de Koerdische PKK. Die guerrilla-organisatie heeft nauwe banden met de YPG-militie die zeer succes vol is in de strijd tegen IS en daarmee een belangrijke bondgenoot van de VS.

RTL Nieuws meldt:

Turkije zegt dat ‘alle maatregelen moeten worden getroffen’ en dat dat in dit geval ook betekent dat er ‘acties worden uitgevoerd door het Turkse leger’. Tijdens de NAVO-bijeenkomst wil Turkije de andere landen informeren over de acties die het land zelf onderneemt en met de andere landen overleggen, schrijft Turkije in een verklaring.

Erdogan lijkt mogelijk de tactiek van de Syrische president Assad te kopiëren, die de macht van IS liet groeien om zo steun te verwerven in zijn strijd tegen de rest van de oppositie. De motieven van Erdogan zouden vooral gericht zijn op binnenlandse politiek in plaats van een oplossing voor het internationale conflict, analyseert De Morgen. Bij de vorige verkiezingen boekte een Koerdische partij onverwacht veel succes. De steun aan die partij bladdert nu af. Door het conflict verder te laten escaleren en vervolgens nieuwe verkiezingen uit te schrijven zou Erdogan de partij willen decimeren.

Vermoedelijk leidt de NAVO-vergadering tot slechts een vage gezamenlijke verklaring constateert NOS-correspondent Van Poppel:

Aan de ene kant moet er solidariteit betuigd worden met Turkije: een land waar aanslagen worden gepleegd, een land dat zegt dat zijn veiligheid in het geding is en dat meestrijdt tegen IS”, zegt Van Poppel. “Maar Turkije houdt er een volstrekt andere strategie op na wat betreft de Koerden. Turkije ziet hen als vijand, veel NAVO-landen zien hen als bondgenoot.

cc-foto: Brookings Institution 

Geef een reactie

Laatste reacties (85)