Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije sluit zich aan bij VS, gaat IS in Irak en Syrië bestrijden

  •  
02-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grenssyrieturkije300.jpg
Turks parlement stemt vóór ingrijpen ... Buitenlandse troepen mogen gebruik maken van Turks grondgebied
Ook Turkije gaat zich nu mengen in de oorlog tegen IS. Het Turkse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarmee de regering toestemming krijgt om militair in te grijpen in Irak én in Syrië.
Belangrijk is dat ook buitenlandse troepen dankzij de goedkeuring gebruik mogen gaan maken van Turks grondgebied in de strijd tegen IS.
Tot nu toe was de Turkse regering nog terughoudend. Onder meer omdat IS 46 Turken had gegijzeld, maar ook omdat de Turkse regering het regime van Assad als een grotere bedreiging van de stabiliteit in de regio ziet dan IS. NOS schrijft dat Turkije onder druk stond om zich aan te sluiten bij de anti-IS-coalitie. Uiteindelijk stemde zo’n driekwart van de parlementariërs vóór ingrijpen.
De eerste drie Nederlands F-16’s zin overigens op dit moment al in Jordanië. Woensdag vertrokken ze uit Nederland om stellingen van IS in Irak te bombarderen. In totaal is het de bedoeling dat Nederland acht F-16’s inzet; zes gaan daadwerkelijk bombarderen, twee zijn reserve.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.