16

Turkije staat met wetswijziging militair ingrijpen toe

Update: Turkse overheid wijzigt wet en staat militair ingrijpen toe ... Eerder kwamen er in grensplaats vijf Turken om door Syrische mortierbommen

Update donderdag 14:52

De Turkse staatstelevisie meldt dat militair ingrijpen over de grens met buurland Syrië toegestaan is. Naar aanleiding van de Syrische mortierbom, die in het Turkse grensplaatsje Akçakale aan vijf Turken het leven kostte, is er een wet gewijzigd die het goedkeurt om troepen en gevechtsvliegtuigen naar het buurland te sturen.
Met deze nieuwe wet heeft de Turkse regering een jaar lang toestemming om de grenzen te passeren, indien dit door de overheid als noodzakelijk wordt beschouwd. Vooralsnog heeft Turkije niet het voornemen om Syrië de oorlog te verklaren, maar beschermt het de eigen grenzen tegen Syrische aanvallen.


Eerder
De Turkse regering heeft bekend gemaakt dat het Syrische doelen onder vuur heeft genomen. Dat gebeurde nadat er vandaag in de Turkse grensplaats Akçakale vijf mensen om het leven kwamen door Syrische granaten.

De Turkse premier Erdogan verklaarde kort na de actie dat de vergeldingsactie legitiem was en binnen de internationale wetgeving valt.

Woordvoerders van de NAVO roepen op tot kalmte en veroordelen de Syrische beschietingen. De VS lieten weten dat er snel een overleg moet komen om de ‘volgende stappen’ te bespreken.

De relatie tussen Syrië en Turkije is de laatste maanden onder grote druk komen te staan. Eerder schoot het Syrische leger een Turkse straaljager uit de lucht.

Bekijk hier een liveblog
NU.nl: Turkije neemt doelen in Syrië onder vuur

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)