104

Turkije stemt: Erdogan mag alleen regeren

AK partij behaalt absolute meerderheid en hoeft geen coaltitie te vormen ... Koerdische HDP weet kiesdrempel nipt te halen en blijft in parlement

De AK-partij van president Erdogan lijkt de Turkse verkiezingen te hebben gewonnen. De partij behaalde 49,4 procent van de stemmen, genoeg voor 316 van de 550 zetels. Een absolute meerderheid.

De Koerdische partij HDP is de grote verliezer. Wel behalen zij iets meer dan 10 procent van de stemmen, net genoeg om de kiesdrempel te halen. De tweede partij van het land is de centrum-linkse CHP met 25,3 procent van de stemmen. De nationalistische MHP behaalde 12 procent. 

Het is de tweede keer dit jaar dat de Turken de gang naar de stembus maakten. In juni raakte de AK-partij haar absolute meerderheid kwijt, waardoor er een tweede partij gevonden moest worden om samen te regeren. Dat mislukte. Critici beweren dat Erdogan bewust op het mislukken van de coalitievorming aanstuurde, omdat hij niet bereid is de macht te delen. Dat hoeft nu dus niet meer. 

Turkije zit al sinds de vorige verkiezingen zonder regering. Ondertussen heeft het land te kampen met een grote toestroom van vluchtelingen uit onder andere Syrië en worden er in het grensgebied aanslagen gepleegd door Islamitische Staat. Die worden bestreden door het Turkse leger dat ondertussen ook met grote regelmaat bombardementen uitvoert op de Koerden. Ondertussen verslechtert de Turkse economie en wordt het alledaagse leven steeds duurder. 

Erdogan wil graag de sterke staatsman zijn die deze problemen het hoofd biedt. Maar dat wil hij dus niet samen met anderen doen. Daarbij duldt de president maar weinig tegenspraak. Wie hem een dictator noemt, kan rekenen op een bezoek van de politie. Ook vinden er geregeld invallen plaats bij overheid-kritische mediabedrijven en worden er journalisten opgepakt. Erdogan deinst er ook niet voor terug sociale netwerken af te sluiten in een poging kritiek te smoren. 

Update 17.50: De Koerdische partij HDP is teruggevallen naar een magere 10,4 procent van de stemmen. Journalist Jan Eikelboom schrijft op Twitter: ‘In Turkije krijgt winnaar de stemmen van partijen die kiesdrempel van 10% niet halen. Mogelijk komen zo alle HDP stemmen bij Erdogan terecht’

Ook zegt Eikelboom: ‘Als HDP kiesdrempel niet haalt, krijgt AKP mogelijk zelfs voldoende stemmen (60%) om referendum uit te schrijven voor extra macht Erdogan.’

Voor het partijkantoor van APK is een menigte van voorstanders bijeen gekomen om de overwinning te vieren. President Erdogan wordt toegezongen, de pers wordt uitgejouwd. ‘De hele wereld zou de waarde van Erdogan inzien,’ zegt een aanhanger tegen Britse krant The Guardian, ‘als ze hem wat beter leerden kennen.’

Update: 18:20: In de grotendeels Koerdische stad Diyarbakir ontstaan opstaan opstootjes, meldt persbureau AFP. Ooggetuigen maken melding van Koerden die de straat op gaan, vuurbarricades opwerpen voor de aanwezige politie en om wraak roepen. Er worden waterkanonnen ingezet en traangasgranaten op de demonstranten afgevuurd.

Update 18:50: De HDP partij heeft de kiesdrempel van 10 procent gehaald en zal in het Turkse parlement blijven. Dit houdt ook in dat de AK partij niet in staat zal zijn eigenhandig wijzigingen aan te brengen in de Turkse grondwet.

cc-beeld: unaoc

Geef een reactie

Laatste reacties (104)