15

Turkije: Taksimplein leeg na nacht vol onrust

Update Tienduizenden aanhangers van Erdogan bijeen in Istanbul ... Politie veegt Taksimplein en Gezipark hardhandig schoon ... Demonstranten: gewelddadig optreden politie is 'misdaad tegen de menselijkheid' 

Het is nog steeds onrustig rondom het Taksimplein en Gezipark in Istanbul. Zaterdagavond werden het plein en het park ontruimd door de oproerpolitie, zo meldt de NOS. Daarop braken er in de buurt van het plein zware gevechten uit tussen de politie en demonstranten. Daarbij raakten tientallen mensen gewond.


Update 21.00

NOS-correspondent Bram Vermeulen meldt op Twitter dat het Nederlandse consulaat in Istanbul is geraakt door een traangasgranaat:

Hierop reageerde voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas:

NOS-verslaggever Niek Froma bevestigt:

Update 20.00
In een buitenwijk van Istanbul hebben zich tienduizenden aanhangers van premier Erdogan verzameld, zo meldt de NOS. Ze zwaaien met vlaggen van de AK-partij en luisteren naar een toespraak van premier Erdogan. Volgens Erdogan heeft de betoging van zijn aanhangers niets te maken met de protesten, maar is het de aftrap voor een verkiezingscampagne.

In zijn speech heeft Erdogan uitgehaald naar zijn vijanden, waaronder de internationale pers. Hij betoogde dat de buitenlandse media niet het echte Turkije laten zien: “We moeten dealen met de liegende internationale media. Turkije is niet alleen Taksim, wij zijn Turkije”.
De demonstranten tegen zijn bewind noemde hij opnieuw tuig en plunderaars. “Zij praten over een Turkse lente, maar de echte lente was op 3 november 2002, toen AKP aan de macht kwam”, aldus Erdogan.

Zowel in Istanbul als in de Turkse hoofdstad Ankara is het nog onrustig.

Eerder
Rond 20.00 uur zaterdagavond begon de politie in Istanbul met de ontruiming van het Gezipark en het Taksimplein. Tenten zijn door gemeentewerkers weggehaald. Het plein is inmiddels grotendeels leeg, zo meldde de NOS zondagochtend. De politie heeft het Taksimplein en het Gezipark daarna afgesloten om te voorkomen dat demonstranten de plek opnieuw bezetten, meldt ook de Volkskrant.

Het gewelddadige optreden van de politie heeft de demonstranten opnieuw gechoqueerd. De actievoerders omschreven het geweld als dat in een oorlog, schrijft de Volkskrant. Ze noemen de actie van de oproerpolitie een “misdaad tegen de menselijkheid” omdat op het moment van de ontruiming veel vrouwen met kinderen en ouderen in het park waren. 

Journalisten werden door de politie uit de buurt gehouden. NOS-correspondent Bram Vermeulen was in de lobby van een groot hotel waar veel demonstranten naartoe waren gevlucht toen de oproerpolitie daar traangasgranaten naar binnen schoot. Dat leidde tot grote paniek, aldus de NOS.

Ankara
Ook in de Turkse hoofdstad Ankara werd ’s nachts gedemonstreerd. Zo’n 3.000 mensen trokken naar het parlementsgebouw en namen plaats tegenover de oproeppolitie als teken van protest. Ook in Izmir werd er door duizenden mensen gedemonstreerd.

Premier Recep Tayyip Erdogan had al eerder aangekondigd dat het wat hem betreft genoeg was gedaan moest zijn met de betogingen. Voor zondag staat op het Taksimplein een bijeenkomst van Erdogans AK-partij gepland.

Ruim twee weken lang werd rond het park en op het Taksimplein gedemonstreerd. Het begon als een protest tegen de bouw van een winkelcentrum, maar mondde uit in een protest tegen de autoritaire regeringsstijl van Erdogan. De Turkse premier heeft weliswaar toegezegd dat hij de bouwplannen niet koste wat kost zal doordrukken en de uitkomst van een rechtszaak daarover zal respecteren, toch is het einde van de onrust nog niet in zicht. Een koepel van vakbonden heeft zich aangesloten bij de protesten en voor maandag een grote staking afgekondigd.

NOS: Onrustige nacht rond Taksimplein

Volkskrant: Taksimplein en Gezipark afgesloten door politie

Geef een reactie

Laatste reacties (15)