23

Turkije verbiedt berichtgeving over aanslagen

Het bewind van de Turkse president Erdogan heeft weer een nieuwe stap gezet in het ontmantelen van de democratie. De Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft richtlijnen uitgevaardigd waarin is vastgelegd hoe omroepen moeten berichten over terreuraanslagen. Of liever gezegd: niet mogen berichten.

Omroepen mogen in het geval van terreuraanslagen alleen nog maar officiële verklaringen van de autoriteiten voorlezen en verspreiden via tickers. Er mogen geen zelfgemaakte beelden vertoond worden van de plaats des onheils. Ook mag de kreet ‘breaking news’ niet gebruikt worden, meldt de Turkse krant Hürriyet.

Er mogen geen beelden of foto’s van de aanslag getoond worden, noch van paniek of angst onder de bevolking. Verder mogen er onder andere geen brandweerwagens, politiewagens, ambulances, ooggetuigeverklaringen in beeld komen. Er mag geen kaartje van het gebied worden getoond en ook geen andere informatie over het getroffen gebied. Ook de namen van mogelijke daders of zij die de aanslag claimen mogen niet bekendgemaakt worden. Evenmin mag er kritiek of commentaar worden uitgezonden. Zenders die zich niet houden aan de regels gaan voor minstens 24 uur op zwart.

cc-foto: Amaury Laporte

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (23)