13

Turkije vreest chemische wapens Syrië

VS waarschuwen: 'Als dit gebeurt, nemen wij actie'

De Amerikaanse regering zal onder geen beding de inzet van chemische wapens door het regime van de Syrische president Bashar al-Assad accepteren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, herhaalde maandagmiddag de verklaring van president Barack Obama eerder dit jaar. De inzet van chemische wapens zal mogelijk leiden tot ingrijpen door het Amerikaanse leger.

Turkije heeft de NAVO om hulp gevraagd. Langs de grens met Syrië komen waarschijnlijke patriot-raketten, om de NAVO-partner de beschermen tegen Syrische raketaanvallen. In reactie hierop zou de Syrische regering overwegen chemische wapens in te zetten. Dat melden Turkse ambtenaren aan de Britse krant The Guardian.

De ambtenaren zeggen geloofwaardig bewijs te hebben dat als de luchtaanvallen van de Syrische overheid op door de oppositie bezette gebieden, niet werken, het regime van al-Assad chemische wapens in zal zetten.

Clinton zei daarom in Praag:

Onze visie is kraakhelder: dit is een rode streep voor de Verenigde Staten. Ik ga niet zeggen wat we precies gaan doen in het geval er geloofwaardig bewijs is dat het regime-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Maar het volstaat te zeggen dat we zeker actie ondernemen als dit gebeurt. We waarschuwen opnieuw in de zwaarst mogelijke bewoordingen dat hun gedrag verwerpelijk is, dat hun acties tegen de eigen bevolking tragisch zijn. Maar er is geen twijfel dat er een grens bestaat tussen de verschrikkingen die het Syrische volk nu al te verduren heeft gekregen en het overgaan tot het inzetten van hun chemische wapens, wat internationaal veroordeeld zou worden.

Naar verluidt beschikt Syrië over honderden ballistische raketten, die met een chemische lading kunnen worden ingezet. De angst heerst nu dat niet alleen de Syrische bevolking, maar ook buurlanden Turkije en Israël doelwit van aanvallen kunnen zijn.

In een reactie op de uitspraken van Clinton zei Syrië dat het – in het geval dat het daadwerkelijk chemische wapens zou bezitten – het deze ‘onder geen omstandigheden’ zou inzetten tegen de eigen bevolking.

The Guardian: Turkey requested Nato missile defences over Syria chemical weapons fears
NRC: VS waarschuwen Syrië opnieuw om inzet chemische wapens

Geef een reactie

Laatste reacties (13)