82

Turkije wil grondwet aanpassen om dichter bij EU te komen

Voorstellen stuiten op verzet bij oppositie, die vreest dat regerende AK-partij haar invloed op de rechtsgang wil vergroten

De Turkse regering heeft gisteren plannen gepresenteerd voor een wijziging van de grondwet. De aanpassing is nodig om Turkije democratischer te maken, een van de eisen van de Europese Unie om Turks lidmaatschap dichterbij te brengen.

De voorstellen stuiten in Turkije op fel verzet van de oppositie en rechters. Zij vrezen dat de regerende AK-partij haar invloed op de rechtsgang wil vergroten. Dit meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Volgens de regering is het voor Turkije onmogelijk lid te worden van de Europese Unie als de grondwet, een erfenis van de militaire coup van 1980, niet wordt aangepast.

De nieuwe grondwet moet het voor justitie moeilijker te maken om politieke partijen te verbieden. De regering wil ook de Raad van Rechters en Aanklagers en het Constitutioneel Hof uitbreiden en deels onder parlementaire controle brengen. Parlement en president zouden gezamenlijk de leden moeten aanwijzen. Tenslotte moet ook de macht van de militaire rechtbanken worden beperkt.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (82)