72

Turkije wil referendum over voortzetting EU-onderhandelingen

Middenin het tumult rond het Britse EU-referendum, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan laten weten zelf ook wel iets in een eigen referendum te zien over toetreding tot de EU. Hij onderzoekt nu de mogelijkheden daarvoor. Dat heeft het Turkse persagentschap Anadolu gemeld.

‘We kunnen overeind komen en het volk raadplegen, net zoals de Britten doen’, zei Erdogan. ‘We zouden de vraag kunnen stellen of we de onderhandelingen met de EU überhaupt moeten voortzetten.’ Volgens Erdogan houdt de EU een Turks lidmaatschap tegen, omdat de Turkse bevolking overwegend moslim is.

‘Waarom blijven jullie uitstellen?’, wilde Erdogan van Europa weten. Het gebakkelei om het wel of niet toetreden van Turkije speelt al sinds 1987, toen Turkije zijn kandidatuur indiende. Sinds 2005 is de EU in onderhandeling met Turkije, maar het einde lijkt nog lang niet in zicht omdat Turkije keer op keer niet voldoet aan de eisen die de Europese Unie aan het lidmaatschap stelt.

Daarbij gaat het onder andere over de Turkse anti-terreurwet die versoepeld moet worden – een van de voorwaarden van het omstreden vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije – en het met regelmaat beperken van de vrije pers. Met betrekking tot die persvrijheid liet voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vorige maand nog weten dat wat hem betreft Turkije zich alleen maar verder van de EU verwijdert. Juncker heeft al laten weten dat een Turks lidmaatschap er tot 2020 sowieso niet komt.

Erdogan liet ook al doorschemeren welke vraag hij bij een referendum zou stellen: ‘We zouden vragen: moeten we door blijven gaan met onderhandelen, of moeten we alle overleggen afbreken? Als het volk zegt “doorgaan”, dan gaan we natuurlijk door.’

Tijdens het Brexit-debat werd door Britse voorstanders van een uittreding betoogd dat bij een Turkse toetreding Groot-Brittannië overspoeld zal worden door Turkse arbeidskrachten. Premier David Cameron wimpelde dat verwijt echter af door te stellen dat een Turks lidmaatschap er ‘misschien zelfs tot het jaar 3000’ niet inzit. Die opmerking is slecht gevallen in Ankara.

Bronnen: Politico, De Standaard
cc-beeld: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (72)