Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkije zal Koerden aanvallen als VS terugtrekking vertragen

  •  
10-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
41658832005_07e6a3d564_z
Of de voorgenomen terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië op tijd is of niet, Turkije zal doorgaan met een aanval op Syrische Koerden. “Als de terugtrekking wordt vertraagt met belachelijke excuses zoals dat de Turken Koerden uitmoorden, wat niet de realiteit is, zullen we onze beslissing uitvoeren.” Dit zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu tegen NTV. Een militaire actie van Turkije is niet afhankelijk van de aanwezigheid van Amerikaanse troepen, benadrukte Cavusoglu.
Turkije heeft de militaire alliantie tussen de Verenigde Staten en de Koerdische strijders altijd veroordeeld. Het land beschouwt die laatsten als terroristen, verbonden met de PKK, de organisatie die een gewapende strijd uitvecht met de Turkse overheid. Het waren nu juist de Koerdische strijders die een doorslaggevende rol speelden bij het verslaan van IS.
Vorige maand maakte de Amerikaanse president Donald Trump vrij onverwacht bekend 2000 Amerikaanse soldaten terug te trekken uit het gebied. Westerse bondgenoten en de Koerden bleven achter met de vraag waarom Trump Turkije vrij spel wil geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.