Laatste update 13:06
46

Turkije zorgt voor ontslag hooggeplaatste staf bij Haagse ambassade

De Turkse regering heeft de afgelopen maand voor het ontslag van vijf hooggeplaatste stafmedewerkers gezorgd. Zij zouden geïnfiltreerd zijn vanuit de Gülen-beweging, bevestigt het tijdelijke hoofd van de ambassade, Kurtulus Aykan in het AD.

De vijf medewerkers zijn in Ankara en wachten een intern onderzoek van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken af. In de ambassade werken 25 mensen nauw met elkaar samen, volgens Aykan. Hij is zeer verrast dat er infiltranten schijnen te zijn. De Gülen-beweging zou achter de mislukte couppoging zitten.

Ik wil geen namen noemen, maar het is niet de kok of de bediende.Het zijn mensen met wie ik nauw heb samengewerkt. Zeer bekwame mensen. Maar dat is het talent van de Gülen-beweging. Ze infiltreren geruisloos.

Ook laat Aykan zich kritisch uit over Gülen-aanhangers en zegt hij dat ze de aanvallen van de afgelopen weken door Erdogan-aanhangers verzonnen hebben. Dat zou uit onderzoek blijken. Volgens hem zou de Europese gemeenschap Turkije meer moeten steunen en zich niet moeten bemoeien met, bijvoorbeeld, de doodstraf die weer ingevoerd dreigt te worden.

Ik hoor in Nederland vaak de term ‘de lange arm van Ankara’ voorbijkomen. Ik spreek liever van de lange arm van FETÖ. We zijn een NAVO-bondgenoot. Nederland heeft enkele zorgvuldig afgewogen statements gegeven, maar we voelen ons niet gesteund. We hebben geen advies van bevriende landen nodig.

 

Turkse minister van Buitenlandse Zaken: Europa is anti-Turks en islamofoob

cc foto: Opendemocracy

Geef een reactie

Laatste reacties (46)