Laatste update 10:24
22

‘Turkijedeal staat op losse schroeven’

Het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de Europese Unie is in gevaar. Daar waarschuwt het Europese grensagentschap Frontex voor, zo blijkt uit interne documenten, in handen van Welt am Sonntag.

Frontex maakt zich onder meer grote zorgen over de veranderende houding van de Turkse autoriteiten na de mislukte coup van vorig jaar juli. Daardoor zou de deal met Europa nu in gevaar kunnen komen. Maar dat is niet alles: Europa komt de afspraken die het gemaakt heeft met Turkije niet volledig na. In maart 2016 kwamen de EU en Turkije overeen dat Turkije de kustgrenzen beter zou bewaken: alle vluchtelingen die alsnog de oversteek maken naar Griekenland, zou Turkije terugnemen. In ruil hiervoor krijgt het land geld om de opvang te kunnen regelen. Daarnaast zou Europa voor ieder teruggestuurde migrant een vluchteling opnemen. En dat is waar de schoen wringt en Europa nalatig is: van de beloofde 66.400 mensen, heeft Europa slechts 9.971 vluchtelingen opgehaald.

Nu de inzet van de Turkse veiligheidsdiensten en die van de kustwacht sinds de mislukte coup flink op de proef zijn gesteld, vreest Frontex dat de verstoringen het vermogen van de Turkse diensten om de instroom te beperken beïnvloed kunnen worden.

Het agentschap waarschuwt ook voor terugkerende Europese jihadi’s. Door het ineenstorten van terreurbeweging Islamitische Staat zouden Europese jihadisten terugkeren naar hun thuisland. Door gebrekkige documentatie bij de grenzen is het lastig hen eruit te pikken.

NRC: ‘Frontex waarschuwt dat Turkijedeal in gevaar is’

Geef een reactie

Laatste reacties (22)