59

Turks-Nederlandse vrouw krijgt lagere schadevergoeding om ‘cultuur’

Vrouw met Turkse achtergrond zou volgens de rechter tien jaar niet werken omdat ze kinderen zou krijgen ... CDA vraagt opheldering van minister Asscher (Sociale Zaken)

Een opmerkelijke uitspraak van een rechter. Een Turks-Nederlandse vrouw van twintig, die tien jaar geleden een hersenbeschadiging opliep na een aanrijding door een motor, krijgt een lagere arbeidsongeschiktheidsvergoeding, zo meldt RTL Nieuws. De rechter stelt dat ze vanwege haar achtergrond sowieso tien jaar niet zou werken, omdat ze kinderen zou krijgen.

Ezra Coskun krijgt nu een uitkering van 70.000 euro in plaats van 550.000 euro. Haar advocaat begint een rechtszaak om die beslissing aan te vechten. “Dit is seksediscriminatie. Wij willen een herberekening”, zegt hij tegenover RTL

RTL schetst de situatie:

Coskun werd op haar tiende aangereden door een motor. Ze lag tien maanden in coma. Nu heeft ze het denkvermogen van een kind van vier.

De verzekeraar van de motorrijder, Reaal, erkent de verantwoordelijkheid. Om een vergoeding voor inkomstenderving te bepalen, moest gekeken worden naar welke carrière Coskun gehad zou hebben als ze géén ongeluk had gehad.

Haar prestaties op de basisschool werden gecontroleerd en werd gekeken naar het opleidingsniveau van haar ouders en broers en zussen. Tot zover waren er geen problemen. “Het ging mis bij de vraag hoe lang iemand gaat werken”, zegt advocaat Arnoud Fuchs.

Cultuur
Van de verzekeraar moest in de berekening worden meegenomen dat Coskun op haar 26ste kinderen zou hebben gekregen. In dat geval zou ze tien jaar niet werken en daarna parttime werken. De rechter lijkt in deze gedachtegang mee te zijn gegaan. “Hij noemde de culturele achtergrond”, zegt ook de advocaat.

Kamervragen
Het CDA wil van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken opheldering over de zaak. “Dit is een opmerkelijke uitspraak die bevestigt dat er nog veel te verbeteren is aan de positie van (allochtone) vrouwen op de arbeidsmarkt”, vindt CDA’er Pieter Heerma. “De uitspraak is eerder rolbevestigend dan emanciperend, terwijl het juist hard nodig is om te werken aan een gelijkwaardige arbeidsmarktpositie voor vrouwen.”

Het oordeel van de rechter is extra vreemd, omdat uit cijfers van het CBS juist blijkt dat niet-westerse allochtone vrouwen vaker dan autochtone een fulltime baan hebben:

Werkende vrouwen van niet-westerse herkomst, vooral van de tweede generatie, hebben vaker een fulltime baan dan autochtone vrouwen. Het CBS spreekt van een voltijdbaan vanaf een dienstverband van 35 uur per week of meer. In 2012 had van de eerste generatie 36 procent en van de tweede generatie 46 procent een voltijdbaan, tegenover 27 procent van de autochtonen.

RTL: Kamervragen over vergoeding Turks-Nederlandse vrouw

Turks-Nederlandse vrouw krijgt lagere vergoeding om ‘culturele achtergrond’

CBS: Niet-westerse allochtone vrouwen hebben vaker voltijdbaan dan autochtone vrouwen   

Geef een reactie

Laatste reacties (59)