105

Turks protest zwelt aan

Wat begon als een demonstratie tegen de sloop van een park lijkt nu uit te monden in de 'Turkse lente'... Duizenden betogers in heel Turkije de straat op ... Turkse jongeren bijeen op het Beursplein Amsterdam

In Turkije vinden de afgelopen dagen grootscheepse protesten plaats. Het begon allemaal op het Taksimplein in Istanbul waar de regering het laatste stukje park wil opdoeken om er een groot winkelcentrum te bouwen. Tot grote onvrede van de bewoners van Istanbul omdat hiermee weer een stuk groen verdwijnt. De enkele duizenden mensen die hier tegen demonstreerden kregen te maken met fors politiegeweld, wat de demonstraties uiteindelijk deed groeien.

TURKISH REBEL IN 90 SECONDS! (THE GREATEST RESISTANCE TO THE POLICE IN THE WORLD HISTORY) from Memento Mori on Vimeo.

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren
De politie gooide onder meer met traangasbommen en zette waterkanonnen in. Op Twitter deed zaterdag een foto de ronde van een man die door de politie in het hoofd zou zijn geschoten, een ander werd aangereden door een politiewagen. Een betonnen trap waarover demonstranten vrijdagnacht vluchtten voor het traangas stortte in, met als gevolg tientallen gewonden. Amnesty International meldt dat het politiegeweld inmiddels twee demonstranten het leven heeft gekost.

De demonstratie die begon als uiting tegen het verdwijnen van het park, lijkt steeds meer te gaan over de totalitaire wijze waarop premier Erdogan het land regeert. Joop opiniemaker Peter Edel doet al geruime tijd verslag vanuit Turkije. Hij verklaart dat de opstanden niet alleen gaan over het laatste stukje groen, maar over:

Duizenden studenten in gevangenissen die niets meer op hun geweten hebben dan protest tegen het beleid van de regering. Journalisten die beperkt worden in hun werk omdat hen arrestatie boven het hoofd hangt wanneer ze iets schrijven dat de regering niet bevalt. Om maar te zwijgen over de honderden militairen, politici, vakbondswerkers en linkse activisten die op de meest vage gronden gevangen worden gehouden omdat ze volgens de fantasieën van aanklagers voornemens zouden zijn een staatsgreep te plegen.

Zaterdag trok de Turkse politie zich uiteindelijk terug van het Taksimplein. De barricades werden verwijderd en tienduizenden demonstranten kregen toestemming om het plein te betreden. In heel Turkije zijn volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 90 demonstraties gehouden, waarbij in totaal 939 mensen zouden zijn aangehouden.

Premier Erdogan riep zaterdag de betogers op de demonstraties te staken. Hij zei dat de regering de plannen voor de bouw van het winkelcentrum hoe dan ook zal doorzetten.

De Turkse Jongeren Federatie heeft aangekondigd zondag op het Beursplein in Amsterdam bijeen te zullen komen om hun afkeer te uiten over het geweld dat is gebruikt tegen de demonstranten in Turkije en om hun steun te betuigen voor de betogers. Zaterdag verzamelde zich al een groep op Beursplein.

Lees hier een aangrijpend ooggetuige verslag.

Dat duizenden demonstranten de straat op gaan vanwege het verdwijnen van een stukje groen, lijkt misschien wat bovenmatig, maar ook NRC Handelsblad legt uit dat het om veel meer gaat dan een aantal bomen:

De verbouwing van het Taksimplein staat symbool voor de manier waarop de Turkse regering zich tot de bevolking verhoudt. Het plein, waar het standbeeld staat van Kemal Mustafa Atatürk, grondlegger van de republiek, staat in de ogen van Turken symbool voor het seculiere Turkije waar staat en godsdienst van elkaar gescheiden zijn.  Maar premier Erdogan wil dat plein nu grondig verbouwen; tegenover de opera moet de grootste moskee van het land verrijzen, die plaats moet bieden aan dertigduizend gelovigen. En dat is de Kemalisten natuurlijk tegen het zere been. De verbouwing van het plein maakt onderdeel uit van een grotere operatie en tal van ambitieuze projecten waarmee Erdogan zijn stempel wil drukken, maar die komen er allemaal zonder inspraak van de lokale bevolking.

De nacht van zaterdag op zondag is het wederom onrustig geweest in Istanbul en Ankara. De politie probeerde demonstranten met gebruik van traangas uiteen te drijven. In Istanbul was het vooral onrustig bij het kantoor van premier Erdogan. Rond het Taksimplein bleef het redelijk rustig.

Eerder verscheen op Joop: Turkse presentator brengt protestnieuws met gasmasker op

Geef een reactie

Laatste reacties (105)