Laatste update 22 november 2016, 11:56
22

Turks wetsvoorstel om verkrachters vrijuit te laten ingetrokken

Update maandag 11.30 uur:
De omstreden Turkse wet die verkrachters in staat zou stellen hun minderjarige slachtoffers te huwen, wordt voorlopig ingetrokken na felle protesten van de oppositie en diverse mensenrechtenorganisaties. Regeringspartij AKP wilde dat daders van seksueel misbruik van een minderjarige in een aantal gevallen niet zouden worden vervolgd indien zij met hun slachtoffers trouwden. De Turkse premier Binali Yildirim liet echter weten dat een nieuw wetsvoorstel in de maak is.

Zondag:
Dinsdag wordt in Turkije gestemd over de wetgeving die het voor verkrachters mogelijk maakt om met minderjarige slachtoffers te trouwen, om zo vervolging te voorkomen. De Verenigde Naties roepen Turkije op om af te zien van de wet. Organisaties als Unicef waarschuwen dat de wet het bestrijden van seksueel misbruik en kindhuwelijken bemoeilijkt. Het Turkse parlement heeft de wet al goedgekeurd, maar dinsdag is pas de definitieve stemming.

Kindhuwelijken
In 2014 werd in Turkije een wet van kracht waarmee seksueel misbruik van kinderen hard wordt bestraft. Wie seks heeft met een meisje tussen de 12 en 15 jaar oud en wordt betrapt krijgt minimaal acht jaar cel. Er zijn volgens de wet geen omstandigheden die seks met een minderjarige goed kunnen praten. Rechters mogen dan ook geen rekening houden met andere factoren. Seks met een minderjarige betekent celstraf. Wie getrouwd is met een kind van onder de 18 jaar en wordt betrapt op seks (bijvoorbeeld doordat het kind in kwestie zwanger raakt), moet de cel in. De wet is opzettelijk streng opgesteld en is in samenspraak met vrouwenorganisaties tot stand gekomen, juist om de praktijk van kindhuwelijken tegen te gaan. In Turkije mag je vanaf je 18e burgerlijk trouwen, maar in sommige delen van het land worden religieuze huwelijken ook met minderjarigen gesloten. Kinderen van 16 of 17 jaar mogen trouwen indien hun ouders daar toestemming voor geven. Wie nog jonger is kan in sommige gevallen bij een imam terecht.

De Turkse hoogste rechter beoordeelde dit jaar dat de wet te streng is. Twee 15-jarigen hadden vrijwillig seks gehad, waarna de jongen toch tot acht jaar gevangenisstraf is veroordeeld.

De AK-partij zou met de nieuwe wetgeving tegemoet willen komen aan getrouwde stellen waarvan de bruid minderjarig is. Volgens het ministerie van Justitie zijn zo’n drieduizend vaders veroordeeld wegens seksueel misbruik nadat de kindbruid was bevallen van een baby. Het Turkse statistiekbureau schrijft dat jaarlijks zo’n duizend meisjes van 15 jaar of jonger bevallen. Daar waar de wetgeving in den beginne was bedoeld om kindhuwelijken tegen te gaan, worden kindhuwelijken met dit wetsvoorstel de facto juist gefaciliteerd.

Het idee is nu namelijk de wet zo te wijzigen dat slachtoffers moeten verklaren dat de seks vrijwillig en zonder geweld of dwang heeft plaatsgevonden. Vervolgens moet er alsnog burgerlijk getrouwd worden.

Organisaties als Unicef maken zich grote zorgen om het wetsvoorstel. Jonge kinderen zijn nog fors beïnvloedbaar. Ze kunnen zo onder druk worden gezet om een positieve verklaring af te leggen en gedwongen met de verkrachter te trouwen.

Saillant is dat sinds 2000 een aantal landen de wetgeving zo hebben aangepast dat verkrachters hun straf juist niet meer kunnen ontlopen door te trouwen met het slachtoffer. In Guatemala, Peru, Costa Rica, Ethiopië en in Marokko is dat niet langer mogelijk. In het laatste land pas recentelijk. In 2012 pleegde de 16-jarige Amina Filali zelfmoord nadat ze gedwongen was te trouwen et de man die haar had verkracht. Haar zelfmoord leidde tot gigantische protesten door het hele land, waarna de Marokkaanse Kamerleden artikel 475, besloten te schrappen.

Of de wet het in Turkije gaat halen valt nog te bezien. Bij de stemming afgelopen donderdag werd een nipte meerderheid gehaald. Sindsdien is de discussie rondom het onderwerp gigantisch opgelaaid. Duizenden Turken gingen de straat op om tegen het wetsvoorstel te stemmen. Ook de organisatie Kadem, waar Sümeyye Erdogan, de dochter van de president, vice-voorzitter van is heeft zich inmiddels tegen de wetgeving uitgesproken.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)