54

Turkse ambassadeur censureert column Fidan Ekiz voor museum TwentseWelle

Turks-Nederlandse columniste droeg bij aan catalogus bij expositie over Turkse vrouwen … Turkse ambassadeur vindt de column 'beledigend' en mag de tekst verbieden

Ekiz schrijft in haar column over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Turkije, maar is naar eigen zeggen ook “licht kritisch” op president Erdogan. Museumdirecteur Kees van der Meiden zegt dat er afspraken zijn gemaakt met de Turkse overheid en dat hij daarom moet toegeven aan het oordeel van de Turkse ambassadeur.


De ambassadeur schrijft namelijk het voorwoord in de catalogus waaruit Ekiz’ column is geschrapt. Directeur Van der Meiden van TwentseWelle:

Die heeft onoverkomelijke moeite met haar stuk. Een mening die ik niet deel en niet begrijp, maar ik moet er wel rekening mee houden. Formeel committeert de Turkse ambassadeur zich aan de inhoud van een boek waarvan hij het voorwoord heeft geschreven. Zo ziet men dat in Turkije.

Een museum dat gebruik wil maken van collectiestukken uit Turkse musea spreekt met de Turkse overheid af dat zij de tekst van de catalogus moeten goedkeuren.

Van de tien vrouwen die een column schrijven is alleen die van Fidan Ekiz verboden.

Ongelijkheid
In haar tekst schrijft Ekiz over ongelijkheid in Turkije tussen mannen en vrouwen. Maar ze juicht ook sommige ontwikkelingen toe, zoals dat vrouwen in overheidsinstellingen weer een hoofddoek mogen dragen, want:

Iedereen heeft recht op onderwijs en moet kunnen werken in een overheidsfunctie. Hier is niets beledigends aan.

Ekiz vreest dat de ambassadeur vooral vanuit vrees voor Ankara handelt. 

De gehele column van Fidan Ekiz is te lezen op de website van het radioprogramma De Nieuws B.V., waar ze haar verontwaardiging over de afkeuring van haar column uitspreekt.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)