77

Turkse en Marokkaanse Nederlanders hebben géén begrip voor IS

Onderzoek van SCP wijst uit dat eerder onderzoek van Motivaction aan alle kanten rammelde

Vorig jaar presenteerde Motivaction een rapport waaruit zou blijken dat een grote meerderheid van de jongeren van Turkse afkomst sympathie zou hebben voor de terroristische organisatie IS. Dat onderzoek bleek achteraf aan alle kanten te rammelen, en dat wordt nu bevestigd door een eigen onderzoek van het SCP.

Het aantal jongeren van Marokkaanse of Turkse komaf dat begrip zou hebben voor IS is relatief klein. Meer dan 90 procent zegt expliciet geen begrip te hebben voor jongeren die uitreizen om voor IS te strijden, of voor personen die geweld gebruiken voor hun geloof.

Minister Asscher had het SCP om een nieuw onderzoek gevraagd, nadat het onderzoek van Motivaction onzorgvuldig bleek te zijn. Die beweerde dat 90 procent van de Turks-Nederlandse jongeren Syriëgangers helden zou vinden en dat 80 procent geweld niet afkeurt. Allemaal onjuist, zo blijkt nu.

Update 15.45
Minister Asscher zegt in een reactie op het rapport dat het tijd is om stelling te nemen tegen PVV-leider Geert Wilders. Wilders speelt volgens Asscher handig in op angst van mensen voor het onbekende. Bovendien wordt hem weinig in de weg gelegd.

Wilders twittert zonder gene dat de PVV-kandidaat-Kamerleden zoekt met een afkeer van de islam. En deze handelaar in angst wordt politicus van het jaar. Is het gek dat moslims dan moeite hebben zich hier thuis te voelen?

Uit het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau komt namelijk ook naar voren dat veel Turkse Nederlanders en Marokkaanse Nederlanders een gevoel hebben er niet bij te horen. “Je begint met 1-0 achterstand”, zegt een van hen.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)