Laatste update 20:55
159

Turkse invasie Noord-Syrië escaleert: burgers geëxecuteerd, IS’ers ontsnapt

Dit artikel wordt aangevuld, updates onderaan.

Meer dan 130.000 mensen zijn al op de vlucht geslagen in Noord-Syrië sinds de Turkse invasie deze week begon. Volgens de Verenigde Naties is de kans groot dat nog eens 400.000 mensen in het gebied gedwongen worden te vluchten voor het oorlogsgeweld. Naast de bombardementen door het Turkse leger – waarbij ook Amerikaanse troepen onder vuur werden genomen – zijn ook door Turkije gesteunde Syrische rebellengroepen in het gebied actief. De rebellen, die ooit streden tegen de Syrische dictator Bashar al-Assad, vechten nu tegen Koerdische milities in het gebied. Daarbij vallen ook burgerslachtoffers. Op beelden die circuleren op social media is te zien hoe de rebellen militairen en burgers executeren. Een van de slachtoffers is de Koerdische politica en vrouwenrechtenactivist Hevrin Khalaf. Zij werd zaterdagavond uit haar auto gesleept en geëxecuteerd, net als haar chauffeur. In een inmiddels verwijderd bericht uit de Turkse media was te lezen dat ze na een “succesvolle operatie” uiteindelijk “geneutraliseerd” is. Het aantal burgerdoden zou daarmee zijn opgelopen tot 38.

Koerdische milities in het gebied zijn niet langer in staat om de duizenden IS-strijders en hun familie die in het gebied gevangen worden gehouden te bewaken nu burgers en steden worden aangevallen. Als gevolg daarvan zijn zeker 785 mensen ontsnapt uit een Syrisch kamp bij de plaats Ain Issa. Dat melden Koerdische strijdkrachten en correspondenten in de regio.

In Nederland is de coalitie verdeeld over de vraag wat Nederland nu moet doen. In Buitenhof sprak VVD-Kamerlid Sven Koopmans vooral over de Corendon-vakanties naar Turkije die niet op het spel mogen komen te staan. Sjoerd Sjoerdsma van D66 stelt dat ‘visie en daadkracht’ geboden zijn en laakt de afwachtende houding van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok:

Update 20.00 uur:
Het Syrische leger heeft troepen naar het Noorden gestuurd om een einde te maken aan de “Turkse militaire agressie”, dat meldt de staatstelevisie. Eerder vandaag werd duidelijk dat de door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten zich na het vertrek van de Amerikanen genoodzaakt zagen om het regime van Assad om steun te vragen. Assad weet zich gesteund door Vladimir Poetin. The new York Times komt vandaag met een reportage waarin wordt aangetoond dat de Russen verantwoordelijk waren voor bombardementen op tientallen ziekenhuizen in Syrië, met vele burgerdoden tot gevolg.

Volgens de New York Times zijn er niet alleen IS-strijders ontsnapt, maar werd op het platteland ook al een IS-vlag gehesen.

Bij Turkse luchtaanvallen op een burgerkonvooi zijn vandaag mogelijk ook meerdere journalisten omgekomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (159)