52

Turkse krant publiceert Charlie Hebdo cartoons

Redactie centrumlinkse krant test rekkelijkheid islamitische regeringspartij

De centrum-linkse krant Cumhuriyet bevat woensdag een vier pagina’s tellend katern met Charlie Hebdo cartoons. Volgens de redactie van het Franse satirische weekblad is de Turkse uitgave ‘de belangrijkste’ van alle 5 de internationale edities die nu van Charlie Hebdo verschijnen. De Turkse journalisten nemen met de publicatie een groot risico, de regerende islamitische AKP van president Erdogan staat niet bekend om een groot gevoel voor humor en heeft het ook niet zo op vrije media.


Op de voorpagina van de Turkse editie staat de cartoon van Mohammed met de woorden ‘Alles is vergeven’ waarmee Charlie Hebdo reageerde op de gruwelijke moordpartij door islamitisch extremisten. Het verspreiden van een dergelijke cartoon is voor Turkije ongekend. Andere media beschreven de cartoon wel maar wilden of durfden deze niet publiceren.

De politie is de drukkerij van de krant rond middernacht binnengevallen om de editie te controleren op de aanwezigheid van Mohammed-cartoons. Inmiddels zijn de straten die leiden naar de redactie afgesloten, dit zou zijn ter bescherming van de redactie.

Cumhuriyet is de oudste kwaliteitskrant van Turkije. De krant werd opgericht in 1924 met als doel de jonge democratische republiek te verdedigen tegen aanhangers van de monarchie en het kalifaat. 

Geef een reactie

Laatste reacties (52)