277

Turkse media: ‘Nederlandse politie sloeg arrestant dood’

Beverwijkse amokmaker (22) overlijdt in politiecel

In de Turkse media is ophef ontstaan over de dood van de 22-jarige İhsan Gürz. Hij werd dit weekend door de politie opgepakt omdat hij zich misdroeg in een snackbar. De arrestatie ging gepaard met geweld omdat Gürz, die volgens berichten onder invloed verkeerde, zich verzette. Vervolgens werd hij dood aangetroffen in een politiecel in het bureau van IJmuiden.

Volgens de vader van Gürz werd zijn zoon in de cel gemarteld en was zijn neus gebroken. Ook zou er een schoenafdruk op de borstkas van het dode lichaam zichtbaar zijn, verklaarde hij tegenover RTV Noord-Holland. De zoon is inmiddels in begraven in Turkije maar foto’s zouden duidelijk zware verwondingen tonen. Justitie is een onderzoek gestart.

De Turkse media vertrouwen de zaak voor geen meter en pakken stevig uit. Ze refereren aan andere Turken die in Europese landen zijn overleden terwijl ze onder toezicht van de politie stonden. Het voorbeeld werd genoemd van een jongen in Denemarken die eerder dit jaar doodgeslagen zou zijn door cipiers. Ook verbazen de media zich er over dat de zaak in de Nederlandse media amper aandacht krijgt. Die verwondering wordt gedeeld door Hilal Doruk, gemeenteraadslid voor D66, zo verklaart ze tegenover Engelstalige uitgave Today’s Zaman die ook een foto van het verminkte lichaam publiceert.

Today’s Zaman: Turkish man killed under severe torture in Dutch police station

RTV N-H: Familie verwijt politie dood van Heemskerkse arrestant (audio vader)

Noordhollands Dagblad over reactie Turkse media

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (277)