41

Turkse minister-president bekritiseert Wikipedia

Pagina's op Wikipedia met 'vagina' of 'penis' worden geblokkeerd voor de internetgebruikers in Turkije ... Vrije expressie in Turkije steeds meer onder druk

De Turkse minister-president Ahmet Davutoğlu, voorheen hoogleraar en nu politicus, heeft de academische wereld bekritiseerd voor het gebruik van Wikipedia in het toepassen van academisch werk. Zijn kritiek valt in een bredere discussie in Turkije over enkele pagina’s op de openbron-encyclopedie.

Davutoğlu zei maandag tijdens een speciale toespraak:

Als er een gesofisticeerde, inhoudelijke en authentieke bijdrage gebruikt is in een werk, kan ik zien of de auteur een geprint boek heeft gebruikt. (..) Ik zeg dit niet om computers in diskrediet te brengen. We moeten ons aanpassen aan technologische innovaties. Maar alsjeblieft… Neem je kinderen mee naar een boekwinkel zo nu en dan en laat ze die geur ervaren.

Waar de premier de focus legt op de academische wereld, wordt Wikipedia in Turkije vooral aan banden gelegd wegens andere redenen. Verschillende pagina’s in Turkije die onder andere het woord ‘penis’ of ‘vagina’ bevatten, blijven geblokkeerd voor de gebruikers in Turkije. Die blokkade is bevestigd door de grootste internetprovider in het land TTNET. Waar de regering de internetprovider het recht gaf om die pagina’s te censureren, heeft het Turkse Constitutionele Hof dat besluit teruggedraaid.

Eerder maandag kwam de Turkse president Erdogan ook al negatief in het nieuws toen hij zei dat vrouwen en mannen niet gelijk zijn. Hij zei toen:

Wanneer we in staat zijn om naar mensen te kijken vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid, zal de bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen in een veel rechtvaardige wijze mogelijk zijn, menselijker en gewetenvoller. Wat hebben vrouwen nodig? Soms zeggen ze hier dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar gelijkheid tussen vrouwen en gelijkheid tussen mannen is meer correct. Echter, wat exact essentieel is, is de gelijkwaardigheid van de vrouwen voor de rechter.

Hurriyetdailynews: Turkish PM targets Wikipedia amid ‘censorship’ of sexual articles

Hurriyetdailynews: Turkish President Erdoğan says gender equality ‘against nature’

Cc-foto: CSIS

Geef een reactie

Laatste reacties (41)