96

Turkse overheid trekt adoptiekinderen weg bij ‘Gülen-ouders’

De Turkse overheid is van plan pleeg- en adoptiegezinnen hun kinderen te ontnemen als blijkt dat de ouders aanhangers zijn van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Volgens de Turkse krant Yeni Safak loopt er inmiddels een onderzoek naar zo’n vijfduizend gezinnen. Turkije houdt Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep eerder dit jaar.

Volgens een regeringsfunctionaris die anoniem wil blijven worden de onderzoeken al sinds 23 augustus uitgevoerd. Wanneer uit die onderzoeken blijkt dat een of beide ouders banden met Gülen hebben, wordt het kind uit huis gehaald en de ouders uit de ouderlijke macht gezet: ‘Het zou niet juist zijn de kinderen bij een gezin te laten blijven dat banden heeft met de Gülenistische terreurbeweging.’

Sinds de start van het onderzoek heeft de Turkse regering alle banden verbroken met vier jeugdinstellingen. Volgens de regering een noodzakelijke maatregel om de Gülenbeweging en diens invloed op de Turkse samenleving volledig uit te roeien.

De draconische anti-Gülenmaatregelen staan niet op zich. Sinds de mislukte coup zijn meer dan 125.000 Turken geschorst, ontslagen of opgepakt omdat ze banden met de islamitische prediker zouden hebben. Daarbij beperkt de overheid zich niet alleen tot de verdachten zelf, maar ook op familieleden van verdachten die zelf buiten Turkije verblijven. Zo zit de vader van oud-topvoetballer Hakan Sükür in de gevangenis, omdat Sükür zelf uitgesproken Gülen-aanhanger is, maar in de Verenigde Staten woont.

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat het de ‘patriottische plicht’ van alle Turken is om Gülenisten te ‘ontmaskeren’ en aan te geven. Internationale mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om de represailles van de Turkse overheid. Volgens hen gaat de regering in Ankara zijn boekje ver te buiten en gebruikt Erdogan de coup niet alleen om zich te ontdoen van Gülenisten, maar ook om de Koerdische bevolking aan te vallen. Vorige week eiste het Europees Parlement dat alle Europese onderhandelingen met Turkije direct worden gestaakt als gevolg van de ‘buitensporig onderdrukkende maatregelen’.

Bronnen: PressTV, AD / cc-beeld: William John Gauthier

Geef een reactie

Laatste reacties (96)