Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse politie smoort protesten met traangas en waterkanon

  •  
31-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Turkije_protesten300.jpg
Taksimplein afgesloten ... Gezipark ontruimd ... Tientallen arrestaties
Precies een jaar geleden was het Taksimplein in Istanboel het podium van grote anti-regeringsprotesten. De Turkse regering probeerde nieuwe demonstraties te voorkomen, meldt onder andere de NOS, maar dat is niet gelukt. Zaterdagavond kwamen er in de Turkse hoofdstad toch weer mensen bijeen en deed de politie er alles aan om ze uit elkaar te drijven.
De Volkskrant meldt zaterdagavond dat er op het Taksimplein ongeveer 30 mensen zijn gearresteerd: 
Eerder op de dag had de politie het plein, dat vorig jaar het centrum was van massale betogingen tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, afgesloten. (..) Tegen honderden mensen die zich hebben verzameld in de straten die leiden naar het plein is traangas gebruikt. Ook werden waterkanonnen ingezet.
Een van de arrestanten was een CNN-correspondent. Hij werd aangehouden terwijl hij midden in een uitzending zat:
Premier Erdogan maande de Turkse jeugd om weg te blijven van Taksim. De veiligheidsdiensten zullen er volgens hem er alles aan doen om het gebied leeg te houden. Milieuactivisten die sinds enkele dagen in het Gezipark een vreedzaam protest hielden werden door de politie verwijderd. Ook in de hoofdstad Ankara en in de zuidelijke stad Adana heeft de politie zaterdag hard opgetreden tegen demonstranten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.