19

Turkse presentator brengt protestnieuws met gasmasker op

Update: Politiegeweld Istanbul blijkt olie op het vuur, protesten breiden zich uit ... Politie zet traangas en waterkanonnen in ... Tientallen gewonden 

In Istanbul wordt fel gedemonstreerd tegen het verdwijnen van het laatste park rondom het centrale Taksimplein. Bij botsingen tussen demonstranten en de politie in het centrum zijn vrijdagochtend gewonden gevallen. Om hoeveel gewonden het gaat is nog niet bekend. Enkele duizenden mensen demonstreerden donderdag al tegen het verdwijnen van het park.


Update 16.10:

De Turkse politie is zich aan het terugtrekken van het Taksimplein. Dat meldt onder meer NOS. De barricades zouden worden weggehaald en er zouden nu duizenden mensen in het Gezipark bij plein zijn. Vlak voor de terugtrekking werd weer traangas ingezet door de agenten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt toeristen in Istanbul aan het Taksimplein te vermijden.

De Turkse premier Erdogan is niet van plan te wijken voor de betogers. Hij houdt vast aan de renovatieplannen voor het Taksimplein, ondanks de aanzwellende protesten. De renovatie en de nieuwbouw worden volgens de premier aangegrepen om onrust te stoken. In een televisietoespraak zei hij dat hij wil dat er onmiddellijk een einde aan de protesten komt.

In Turkse media wordt verschillend bericht over de protesten in Istanbul. Zo melden staatsmedia nauwelijks over onlusten tussen betogers en politie. Het commerciële Flash TV daarentegen. De redactie zit op slechts 500 meter van het Taksim-plein. Eén van de presentatoren bracht het nieuws dan ook met een gasmasker op, uit protest.

De Turkse regering heeft inmiddels extra politieagenten naar Istanbul gestuurd in een poging de aanhoudende protesten de kop in te drukken. De politie probeert er alles aan te doen om demonstranten die naar het centrale Taksimplein willen, tegen te houden. Delen van de stad zijn afgesloten, ook is een aantal bruggen over de Bosporus dicht.

Afgelopen nacht knipperden de bewoners van Istanbul, die veilig in hun huizen bleven om te ontkomen aan het politiegeweld, met hun lichten. Op die manier betuigden ze steun aan de demonstranten.

De gewelddadige reactie van politie op de protesten in Istanbul, heeft volgens Reuters al meer dan honderd gewonden veroorzaakt. Ooggetuigen verklaarden nog nooit zo veel traangas te hebben gezien. De protesten zijn inmiddels overgeslagen naar andere steden, waaronder hoofdstad Ankara en badplaats Izmir. 

Eerder:
De politie zette donderdag op grote schaal traangas is om een einde te maken aan een vreedzaam tentenkamp in het kleine Gezi Park. Een betonnen trap waarover de demonstranten vluchtten voor het traangas, stortte in (video). Naast traangas zette de politie ook waterkanonnen in tegen demonstranten die met stenen gooiden.

Naast het verdwijnen van het park, dat plaats moet maken voor een winkelcentrum, protesteren de betogers ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur.

The Atlantic maakte een fotoreportage van het protest wat door door politie hard werd neergeslagen.

CNN: Police try to break up Istanbul shopping project protest

Geef een reactie

Laatste reacties (19)