1

Turkse rechter fluit premier Erdogan terug

Twitterverbod moet worden opgeschort

De Turkse regering heeft onlangs het sociale netwerk Twitter aan banden gelegd. Premier Erdogan had zich zo aan het netwerk geërgerd dat hij op 21 maart besloot het uit te schakelen. De Turkse rechter steekt daar nu een stokje voor en oordeelt dat het Twitterverbod moet worden opgeschort.

Ondanks de blokkade door Erdogan, weet een groot aantal twitteraars vanuit Turkije de blokkade gewoon te omzeilen. Het aantal Turkse tweets is er dan ook niet minder op geworden.

Erdogan besloot Twitter te verbieden nadat hij en een aantal andere leden van zijn regering op het medium in verband worden gebracht met een corruptieschandaal. Allereerst probeerde Erdogan Twitter over te halen de tweets te verwijderen, nadat daar geen gehoor aan werd gegeven, besloot hij tot de ban.

Het verbod stuitte nationaal, maar ook internationaal op veel kritiek. Minister Lilianne Ploumen liet bijvoorbeeld weten dat een dergelijk verbod niet past bij een kandidaat-lid van de Europese Unie. Ook zijn tal van klachten ingediend tegen de bemoeienis van de Staat met de communicatie.

Wat het oordeel van de administratieve rechter praktisch voor Twitter in Turkije betekent, is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Laatste reactie