13

‘Turkse straaljager vloog niet boven Syrië’

Turkije overlegt eerst met de NAVO over de vijandelijke daad en komt dinsdag met een officiële reactie

Het Turkse gevechtsvliegtuig dat vrijdag door Syrië uit de lucht is geschoten, bevond zich in het internationale luchtruim. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuig was inderdaad per ongeluk het Syrische luchtruim binnengegaan, maar was daar alweer uit toen het werd neergeschoten.

Syrië heeft verklaard dat Damascus niet wist dat het om een Turks toestel ging. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Davutoglu, weerspreekt dit. De F-4 is neergeschoten zonder voorafgaande waarschuwing. Ook was duidelijk te zien dat het een Turks toestel betrof. Bovendien vloog de straaljager alleen en ongewapend. Het voerde geen spionagevlucht uit.

De Turkse regering zal dinsdag bekend maken hoe het zal reageren op het neerschieten van het toestel. Davutoglu zei dat in een interview met de Turkse staatszender TRT. Turkije zal ‘zonder aarzelen en resoluut de benodigde stappen nemen’, aldus Davutoglu.

Turkije staat al geruime tijd op gespannen voet met het Syrische regime. De Syrische regering probeert de macht in gebieden die in handen zijn van opstandelingen te heroveren. De opstandelingen slaan hard terug met wapens die het land in zijn gesmokkeld onder meer via Turkije.

Turkije overlegt dinsdag eerst met de NAVO. In artikel 4 van het NAVO-verdrag staat dat lidstaten overleggen wanneer volgens een van hen het grondgebied, de onafhankelijkheid of de veiligheid van een van de partners wordt bedreigd. Het wrak van het toestel is inmiddels gevonden. Het ligt op 1300 meter in Syrische wateren.

Lees ook op Joop: Syrië bekent neerhalen Turks vliegtuig

NOS: ‘Turkse F-4 was niet boven Syrië’

cc-foto: Fabio

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)