Laatste update 21:56
28

Turnarts krijgt nog eens 175 jaar cel voor misbruik van 125 turnsters

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Michigan heeft de voormalig sportarts Larry Nassar woensdag veroordeeld tot 175 jaar cel, wegens seksueel misbruik van meerdere turnsters. Nassar was de verantwoordelijke dokter van de nationale turnequipe in de Verenigde Staten en wist zo jarenlang talloze turnsters seksueel te misbruiken. Eerder werd hij al veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. Toen hoorde hij de rechter een straf uitspreken van 60 jaar cel.

In totaal zijn voor het procent zo’n 156 meisjes en vrouwen gehoord. Van minder bekende turnsters tot kampioenen uit de turnwereld. Viervoudig olympisch kamnpioene Simone Biles liet vorige week op sociale media weten ook tot de slachtoffers van Nassar te behoren.

De rechter, Rosemary Aquilina, was zeer duidelijk in haar uitspraak:

U verdient het niet de gevangenis ooit nog te verlaten. U mag mijn vonnis als een soort van doodstraf beschouwen. Het was me een eer en genoegen die uit te spreken.

De teamarts werd in juni 2015 aan de kant gezet door de Amerikaanse turnbond nadat er steeds meer verhalen over seksueel misbruik door hem naar buiten kwamen. Een jaar eerder was hij door de universiteit nog vrijgepleit van het aanranden van een studente. In de rechtszaak tegen Nassar zijn de schokkende details naar buiten gekomen.

De turnsters hebben veelal in detail verteld wat Nassar hen heeft aangedaan. Zo vertelt Jamie Dantzscher, die in 2000 op de balk een bronzen medaille won bij de Olympische Spelen in Sydney:

Hij bracht zijn vingers bij mij naar binnen en draaide mijn been in het rond. Op die manier moesten mijn heupen weer in de goede positie ‘schieten’ en het zou helpen tegen mijn rugpijn. Ik was toen 13 of 14 jaar oud en het ging door tot mijn 18de, toen ik naar de Spelen in Sydney ging.

De turnbond wordt nalatigheid verweten, omdat er bij de behandelingen nooit een begeleider aanwezig was. Larry Nassar is door meer dan 125 meisjes en vrouwen aangeklaagd. De Openbaar Aanklager meende dat Nassar zijn vertrouwenspositie gebruikte om de meisjes jarenlang te kunnen misbruiken. “Hij overtuigde deze meisjes dat het om een medische behandeling ging. Waarom zouden ze aan hem twijfelen?”

De eerste vrouw die aangifte deed tegen Nassar, Rachel Denhollander, meent dat het probleem bij de turnbond met het oppakken van Nassar niet is opgelost. Eerder zei ze:

Vandaag is een roofdier gestopt, maar het laat ook overduidelijk en pijnlijk zien dat de cultuur die hem jarenlang zijn gang liet gaan nog niet weg is […] Tientallen jaren heeft de Amerikaanse turnbond een atmosfeer gecreëerd waarin roofdieren als Nassar en honderden andere coaches jonge meisjes konden aanvallen en waarin de slachtoffers monddood werden gemaakt […]” Slachtoffers kregen te horen dat ze blij moesten zijn dat ze naar Larry mochten. Er werd tegen ze gezegd dat ze zelf het verschil niet zagen tussen een medische behandeling en seksueel misbruik.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)