Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

TV-kijkers vaker crimineel

  •  
19-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-TVkijken300.jpg
Universiteit volgde 1000 jongeren vanaf geboorte tot 26e jaar ... Treurbuis kan agressieve persoonlijkheid in de hand werken
Kinderen die veel tv kijken hebben meer kans op een strafblad. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Otaga in Nieuw-Zeeland. Zij volgden 1000 proefpersonen vanaf de geboorte in de jaren 70 tot het 26e jaar. Gekeken werd of er een correlatie bestond tussen het kijkgedrag en het ontwikkelen van een agressieve persoonlijkheid.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat met ieder uur dat de kinderen op een doordeweekse dag tv kijken de kans op antisociaal gedrag met 30% toeneemt. Er is ook een sterk verband tussen kijkgedrag het ontwikkelen van negatieve emoties, zelfs na correcties op andere factoren als intelligentie, sociale status en de opvoeding.
Er werd in het grootschalige onderzoek niet alleen gekeken naar de inhoud van de programma’s, maar ook naar andere effecten van TV-kijken. Zo leidt het tot een afstandelijke relatie met de ouders, minder contact met vrienden en slechtere schoolprestaties.
De onderzoekers voegen er wel aan toe dat het niet onomstotelijk bewezen kan worden dat er een direct verband bestaat tussen TV-kijken en agressief gedrag. Lees ook dit kritische artikel.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.