Laatste update 14:11
36

TV-komiek Zelenski haalt absolute meerderheid in Oekraïne

Volodymir Zelenski, de tv-komiek die zich in de strijd voor het Oekraïense presidentschap wierp en die vervolgens won, heeft nu ook in het parlement een absolute meerderheid gehaald. Zijn nieuwe partij Sluha Narodu (Dienaar van het Volk) haalde volgens voorspellingen op basis van de voorlopige uitslag 42 procent van de stemmen en daarmee meer dan de helft van de zetels. Het is de grootste verkiezingsoverwinning uit de geschiedenis van het land.De opkomst was daarentegen met 49,8 een laagterecord.

Een van de vele nieuwe parlementsleden die in zijn kielzog zal aantreden is de 28-jarige Rwandees-Oekraïense Olympisch worstelaar Zhan Beleniuk. 26 zetels in het 450 plaatsen tellende parlement blijven leeg omdat ze bestemd zijn voor vertegenwoordigers uit de Krim, het deel van Oekraïne dat door Rusland is geannexeerd.

Zelenski heeft verklaard dat zijn belangrijkste doelen zijn het beëindigen van de oorlog, de terugkeer van krijgsgevangen en de bestrijding van de corruptie in het land.

Het parlement krijgt ook weer een pro-Poetin partij. het Oppositie Platform-Voor Leven van Viktor Medvechuk haalde 12,8 procent van de stemmen. Poetin is de peetvader van de dochter van Medvechuk. Een extreemrechtse partij haalde de kiesdrempel niet.

cc-foto: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Geef een reactie

Laatste reacties (36)