46

TV Rijnmond steelt kunstwerk Tinkebell

Kunstenares doet aangifte van diefstal ... Dierenbescherming keurt vandalisme goed

Tinkebell, de kunstenares die het publiek hard confronteert met de hypocrisie rond dierenleed, gaat aangifte doen tegen TV Rijnmond. Een verslaggever van de zender heeft twee slakken ontvreemd uit de tentoonstelling ‘Ah, wat lief’ die vandaag, op Dierendag, in Villa Zebra wordt geopend. Gisteren heeft de kunstenares al aangifte gedaan tegen AD-journaliste Charlotte van Genderen. Ze beschuldigt de journaliste van smaad.

Update 12.25

NRC Handelsblad-columniste Margriet Oostveen sprak met emeritus hoogleraar Edi Gittenberger uit Leiden over de kwestie. Zij twittert:

De slakjes van @looovetinkeebell zijn dus ook volgens em. hoogleraar Edi Gittenberger uit Leiden niet zielig. Sprak hem net.. 

..huisje is een levenloos deel van de slak, en qua zwaarte van kralen: ‘Hebt u dan ook medelijden met treinreizigers met een aktentas.’

Interessant puntje: Gittenberger was ook gebeld door het AD, maar is dat ook gepubliceerd? Dus happy dierendag dan maar @looovetinkebell

ps Edi Gittenberger is em hoogleraar systematische dierkunden en gastmedewerker museum Naturalis. 

Eerder:

Het AD meldde dinsdag dat er een rel was rond een nieuwe tentoonstelling waar ook Tinkebell aan deelneemt. Bij Villa Zebra in Rotterdam toont de kunstenares een tuin met duizend slakken. De dieren zijn door Tinkebell van wat versiersels, zoals kraaltjes, op hun slakkenhuisje voorzien. Het AD berichtte dat de Dierenbescherming daar ‘woedend’ over is. In een opiniestuk op Joop zet Tinkebell uiteen hoe die rel door het AD is gecreëerd.

Een verslaggever van TV Rijnmond is met een smoes de tentoonstelling binnengedrongen en heeft twee slakken in een luchtdicht afgesloten pot gestopt en meegenomen. De slakken zijn overgedragen aan de lokale afdeling van de Dierenbescherming, die in de reportage de diefstal goedkeurt. Directeur R. Hitzert zegt de dieren te willen onderzoeken op dierenleed.

Tinkebell is teleurgesteld over de actie van TV Rijnmond en spreekt van vandalisme. Ze verwijt de zender en het AD bewust aan te zetten tot een rel. De kunstenares wordt al langer bedreigd omdat ze in haar kunstwerken aan de kaak stelt hoe hypocriet mensen met kunst omgaan. “In elke supermarkt kun je slakkengif kopen waardoor ze een gruwelijke dood sterven, niemand die daar om maalt.” Bovendien vindt Tinkebell het heel erg jammer dat de journalist het kunstwerk gestolen heeft. “Ik juich ieder onderzoek naar dierenleed toe. Ze hadden er ook gewoon om kunnen vragen dan had ik volledig meegewerkt. Nu stimuleren ze het stelen van kunstwerken.”

Voor De Telegraaf is de rel rond de gepimpte slakken ondertussen aanleiding om  de discussie aan te slingeren over herinvoering van de Dierenpolitie.

Een gescalpeerd hondje, een geslachte koe in de wei bij Boxtel en slakken beplakt met kraaltjes door de kunstenares Tinkebell, die eerder een handtas maakte van haar dode kat. Het is de oogst van twee dagen dierennieuws. Was de dierenpolitie er nog maar, of is het goed dat die is afgeschaft. De redactie van De Telegraaf wil graag uw mening weten.

Bij de Dierenbescherming vinden ze de terugkeer van de Dierenpolitie een goed idee, maar op Tinkebell wil de organisatie niet reageren. “Ze is regelmatig in de publiciteit vanwege dieren, we hebben een aanklacht tegen haar ingediend, compleet met officieel onderzoek. Die zaak hebben we verloren. Zij is een kunstenares en als je ageert tegen wat ze doet dan word je onderdeel van haar kunstwerk. Daar werken we liever niet aan mee,” verklaart een woordvoerder tegenover Joop. Maar de directeur van de Dierenbescherming Rijnmond dacht daar dan anders over? “In een grote organisatie gaat zoiets wel eens mis. Ons advies is haar te negeren.” Dat advies lijkt aan de lokale afdeling niet besteed.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (46)