Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twaalf jaar celstraf voor manipulerende Libor-bankier

  •  
03-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tom_Hayes_300.jpeg
Tom Hayes, een voormalig handelaar van de Zwitserse bank UBS, is schuldig bevonden aan manipulatie van het Libor-rentetarief
De 35-jarige handelaar is de eerste persoon die terechtstaat in het Libor-schandaal, meldt de Telegraaf maandag
Hayes werkte eerder bij UBS en Citigroup. De strafmaat wordt later bepaald, maar Hayes wacht een celstraf van mogelijk meer dan tien jaar boven het hoofd. 
‘Samenspannen’  De beschuldigingen gaan over de periode 2006 tot en met 2010. De Londense rechtbank acht het bewezen dat Hayes samenspande met handelaren en brokers om het rentetarief te manipuleren, schrijft de Telegraaf. Op deze manier bevoordeelde Hayes zijn eigen posities. Hayes ontkent dat hij oneerlijk heeft gehandeld. Hij stelt dat: ‘zijn superieuren op de hoogte waren van zijn pogingen om de tarieven te beïnvloeden.’ Ook meent hij dat hij een pion is geworden in een ‘politiek spel’ en dat hij wordt ingezet als zondebok. 
De Britse waakhond Serious Fraud Office heeft nog een reeks van soortgelijke zaken in voorbereiding. Zoals gezegd is Hayes een eerste in een reeks in dit schandaal. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.