18

Twee chimpansees in Dierenpark Amersfoort doodgeschoten na verlaten verblijf

Twee chimpansees die in Dierenpark Amersfoort hun verblijf konden verlaten omdat het niet correct was afgesloten, zijn doodgeschoten. De twee mannetjesapen, Mike en Karibuna, vormden volgens de dierentuin een te groot gevaar. Om verdere escalatie te voorkomen, is besloten de mensapen te doden. Chimpansees kunnen extreem gevaarlijk zijn voor mensen.

Het dierenpark zegt in een verklaring:

De twee chimpansees zijn vrijwel direct na de ontsnapping door onze dierverzorgers achter de schermen gezien. Vanaf dat moment is het protocol ‘Dier Ontsnapt’ in gang gezet. Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord. De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag, wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing gemaakt om de chimpansees dood te schieten. Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort. Wij betreuren deze situatie dan ook enorm. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park. Voor onze medewerkers en bezoekers bieden wij slachtofferhulp. Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact.

RTV Utrecht meldt:

Tijdens de ontsnapping werden mensen vastgehouden in de “verblijven waar ze op dat moment waren”. Nieuwe bezoekers werden niet tot de dierentuin toegelaten. Volgens het Dierenpark was de situatie na ongeveer een uur onder controle en is het park veilig. “Wij onderzoeken wat er precies is gebeurd, daarom is ons park de rest van de dag gesloten.” Eén bezoekster van de dierentuin zegt zeker drie kwartier opgesloten te hebben gezeten in het schildpaddenverblijf. Haar man vertelde dat ze er veilig stonden, maar dat het er wel “erg warm was”.

cc-foto: Eric de Redelijkheid

Geef een reactie

Laatste reacties (18)