Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Twee leden van Pussy Riot naar Nederland

  •  
21-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pussy_riotANP-25995861.jpg
Eind vorig jaar vrijgelaten punkband-leden willen zich gaan inzetten voor betere omstandigheden in gevangenissen
Twee leden van de Russische feministische punkband Pussy Riot komen deze maand nog naar Nederland. In Amsterdam willen ze praten met gevangenen en met leden van maatschappelijke organisaties. Op 31 januari zijn de twee bandleden te gast in debatcentrum de Balie in Amsterdam.
Maria Aljochina en Nadjezjda Tolokonnikova maakten dat bekend in Singapore, waar ze waren vanwege de nominatie voor een prijs voor hedendaagse kunst voor hun ‘Punkgebed’ tegen de Russische president Poetin, meldt de NOS. Het inmiddels wereldwijd bekeken punkgebed leidde in 2012 tot hun veroordeling tot twee jaar strafkamp voor het zingen van een anti-Poetinlied en godslastering in een kathedraal.
RTEmagicC_pussyriot_03.jpg
Na de vrijlating van de drie gevangen leden van de protestband hebben de twee van hen, Maria en Nadjezjda, besloten zich in te gaan zetten voor betere omstandigheden in gevangenissen. Nadjezjda schreef voordat ze eind vorig jaar werd vrijgelaten vanuit de gevangenis dat de omstandigheden erbarmelijk waren. Volgens Maria die net iets eerder werd vrijgelaten was hun vrijlating geen humanistische daad, maar een pr-stunt van Poetin.
Aljochina en Tolokonnikova bezoeken Amsterdam en Parijs en reizen daarna door naar Amerika, waar ze ook gevangenissen willen bezoeken.
Op 24 januari bekijkt het Russische hooggerechtshof hun straf nog een keer.
Olympische Spelen De vrouwen zijn niet van plan naar Sotsji te gaan, omdat de veiligheidsmaatregelen daar te scherp zijn om indruk te maken. In plaats daarvan gaan ze naar de regio Mordovia waar Tolokonnikova gevangen zat, om ook daar gevangenissen te bezoeken.
Ze hebben laten weten niet mer te zullen optreden.
De debatavond in het debatcentrum De Balie in Amsterdam was in een mum van tijd uitverkocht, maar zal live gestreamed worden. Meer informatie op de site van De Balie CC foto: Eyes on Rights

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.