32

Twee maanden cel voor cabaretier Dieudonné wegens antisemitisme

De beruchte Franse cabaretier Dieudonné M’Bala M’Bala is door het hof van beroep in de Belgische stad Luik veroordeeld tot twee maanden cel en 30.000 euro boete. Bovendien moet hij het vonnis van 20 pagina’s laten publiceren in twee kranten.

Dieudonné, een vriend van de extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen, heeft in maart 2012 antisemitische taal uitegslagen tijdens een optreden voor 1100 mensen in Luik. Hij was al eerder tot de straf veroordeeld door de rechtbank maar dat is nu door de hogere rechter bevestigd, ondanks dat het feit dat justitie de eis tot celstraf had laten vallen.

“Deze uitspraak bevestigt ons standpunt dat zijn show aanzette tot haat, geweld of discriminatie en dat zijn uitspraken geen eenmalige uitglijder waren. Dieudonné vermomt antisemitisme in een zogenaamd humoristische voorstelling. De antiracismewetten zijn niet bedoeld om de vrijheid van meningsuiting in te dammen. Ze beschermen die vrijheid net, door te voorkomen dat ze wordt misbruikt voor haatpropaganda”, zegt een woordvoerder van een van de organisaties die de haatzaaier aanklaagde tegen Het Laatste Nieuws.

Eerder: Komiek Dieudonné – ‘ik ben Charlie Coulibaly’ – weer veroordeeld

Geef een reactie

Laatste reacties (32)