11

Twee managers NZa op non-actief gezet

Commissie-Borstlap oordeelde dat klokkenluider Gotlieb door zijn leidinggevenden werd verwaarloosd 

Twee leidinggevenden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn op non-actief gezet. Ze waren medeverantwoordelijk voor de slechte behandeling van NZa-medewerker Arthur Gotlieb.

Het gaat om directeur Cure en zijn plaatsvervanger, tevens unitmanager van Gotlieb. NZa interim-voorzitter Maarten Ruys onderzoekt of het rapport van de commissie verdere personele gevolgen moet hebben, schrijft NRC.

Gotlieb werd jarenlang tegengewerkt binnen de NZa omdat hij kritiek uitte op de organisatie. In een lijvig bezwaarschrift schreef hij de misstanden op en vertelde hij hoe hij werd beoordeeld en behandeld door zijn werkgever.

Vorige week oordeelde commissie-Borstlap hard over de handelswijze van de NZa. De toezichthouder die de zorgmarkt van jaarlijks 90 miljard euro bewaakt, disfunctioneert op cruciale vlakken. Eén van de belangrijkste conclusies van de commissie-Borstlap is dat de zorgautoriteit moet worden opgesplitst. De dubbele taak van de organisatie, het opstellen van regels én het controleren van zorgverzekeraars, dient te verdwijnen luidt het advies. Ook het management en het personeelsbeleid moet flink op de schop. De commissie oordeelt dat de afdeling Human Resources zwak is, dat vertrouwenspersonen ronduit gewantrouwd worden en ook de leiding heeft en dat er te weinig menselijke aandacht is voor medewerkers.

De Kamer debatteert vanmiddag met minister Schippers over de problemen rond de NZa. Veel kamerleden zijn benieuwd naar de oplossingen die Schippers zal aandragen. Tot nu toe reageerde zij alleen maar dat er in het verleden niets fout is gegaan, maar daar namen partijen als SP, D66 en ChristenUnie geen genoegen mee. Het VARA-programma ZEMBLA onthulde vorige week dat de NZa een bedrag van 100 miljoen euro had toegezegd aan het Erasmus MC zonder dat de Kamer daarover werd geïnformeerd.

NRC: Twee leidinggevenden van NZa op non-actief
Eerder op Joop.nl: Schippers overweegt splitsing NZa

Geef een reactie

Laatste reacties (11)