Laatste update 20:31
20

Twee Nederlandse militairen tijdens oefening om het leven gekomen in Mali

In Mali zijn twee Nederlandse militairen woensdagmiddag om het leven gekomen. Het gaat om een 24-jarige korporaal en 29-jarige sergeant. Het ongeluk voltrok zich tijdens een oefening met mortieren. Dat meldt commandant der Strijdkrachten Rob Bauer op een persconferentie.

De mortieroefening voltrok zich op een schietbaan in Kidal, in het noordoosten van Mali. Een mortier viel op de grond en ontplofte. Naast de twee doden is er één – vooralsnog onbekende – militair zwaargewond geraakt en geopereerd in een VN-ziekenhuis.

De Veiligheidsraad van de VN is actief in Mali na de opstand, militaire staatsgreep en vorming van jihadistische groeperingen. De Nederlandse blauwhelmen zijn aanwezig om lokale agenten op te leiden en inlichtingen te vergaren maar zijn vaak slachtoffer van het geweld. Eerder was er al een discussie over de risicovolle missie.

Vorige week heeft de raad besloten om 2500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali om ‘proactief en krachtig op te treden’. Het is nog niet bekend of Nederlanders deelnemen.

cc foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (20)