44

Tweede Kamer eist versnelde sluiting kolencentrales

Kamermeerderheid tart VVD die vervuilende centrales zo lang mogelijk open wil houden

Een meerderheid in de Tweede Kamer eist dat alle kolencentrales vervroegd worden gesloten. Het Kabinet moet nu gaan uitzoeken wat de gevolgen zijn van een versnelde sluiting van de vervuilende centrales.

Eerder deze week schreef een groep van 64 hoogleraren op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer. Zij pleiten ervoor dat Nederland volledig overstapt op gasgestookte elektriciteitscentrales. D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SP waren al langer voor een versnelde sluiting. Deze week sloot de PvdA zich daarbij aan, waarmee een Kamermeerderheid is bereikt. 

Donderdag diende D66 een motie in, die werd aangenomen. Volgens het voorstel worden tussen 2020 en 2030 alle centrales uitgefaseerd. Volgens de eerdere berekening van de hoogleraren kunnen alle centrales in 2020 al gesloten zijn, maar daar wil de Kamer dus niet aan. Als de nu voorgestelde termijn niet haalbaar blijkt voor alle centrales, moet worden uitgezocht of de meest vervuilende centrales in de komende twee jaar al kunnen worden gesloten. De modernere centrales blijven dan tot ongeveer 2050 bestaan.

Regeringspartij VVD is fel gekant tegen het voorstel zo snel mogelijk de CO2-uitstoot te beperken. Zowel premier Rutte als minister Kamp hebben zich er tegen uitgesproken. Volgens hen houdt het plan in dat energiebedrijven uitgekocht moeten worden omdat zij hun investeringen nog niet hebben terugverdiend. Dat zou miljarden kosten. Ook zeggen de VVD’ers dat de gasgestookte centrales onvoldoende elektriciteit opwekken, iets wat de hoogleraren op basis van onderzoek tegenspreken. 

De eis van de Tweede Kamer komt ook in de week waarin de OESO Nederland op de vingers tikte om het klimaatbeleid. Volgens de OESO wordt er wel iets gedaan aan de uitstoot van broeikassen, maar te weinig. Nederland bungelt op dat gebied helemaal onderaan de lijst van Europese landen. De Kamer wil voor de zomer van het Kabinet weten wat de consequenties zijn van een versnelde sluiting van de centrales. 

Bron: RTL Nieuws
cc-beeld: Frans de Wit

Geef een reactie

Laatste reacties (44)