Laatste update 19:09
64

Tweede Kamer: extra sancties tegen Rusland nodig

Nadat het kabinet gisteren al aan de Tweede Kamer meldde dat Rusland werkt aan een langeafstandsraket die een bereik heeft van meer dan 500 kilometer, trekt de Kamer harde conclusies. VVD, CDA, D66 en GroenLinks willen nu extra sancties opleggen aan het land. De nieuwe raket is in strijd met het INF-verdrag, waarvan de Amerikaanse president Donald Trump eerder dit jaar al zei het te willen beëindigen. Het kabinet zegt zich te baseren op inlichtingen, maar de ministers Bijleveld en Blok willen niet ingaan op details.

Het D66-Kamerlid Sjoerdsma vindt de situatie alarmerend, zegt hij tegen de NOS. De raket zou ook doelen in Nederland kunnen bereiken. “We moeten nu alles op alles zetten om het verdrag te redden.” Hij vindt dat Rusland moet begrijpen dat dit niet kan en dat ze de internationale rechtsorde moet respecteren. De opgelaaide vijandelijkheden tussen Rusland en de Oekraïne passen ook in dit beeld.

Er moet in internationaal verband gekeken worden naar nieuwe strafmaatregelen, vinden zowel D66 als GroenLinks. Daarbij moet de gaspijpleiding Nordstream, die momenteel wordt aangelegd van Rusland naar Europa, niet ontzien worden. Als we die pijpleiding gewoon laten doorgaan, denkt Poetin dat hij overal mee wegkomt, zegt GroenLinks-Kamerlid Van Oijk tegen de NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)