Laatste update 16:53
8

Tweede Kamer fluit Kamp terug: geen gaswinning in Waddenzee

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft woensdag besloten dat er geen gasboringen meer in de Waddenzee zullen worden toegestaan. Ook op de Waddeneilanden en de omliggende natuurgebieden mag geen gas meer gewonnen worden. Vlak buiten die natuurgebieden nog wel.

De Tweede Kamer wil dat minister Kamp zijn Mijnbouwwet aanpast. De mogelijke gevolgen voor mens, natuur en milieu zijn nu niet te overzien.

PvdA-Kamerlid Jan Vos:

Je mag niet naar gas boren in de Waddenzee, op de Waddeneilanden mogen geen nieuwe boorinstallaties worden gebouwd en er mag niet meer worden geboord in natuurgebieden aan de Noordzeekant van de eilanden. Maar daarbuiten mag dat wel. Als zo’n veld doorloopt onder de eilanden, dan kan het zijn dat het gas zo via de boorinstallatie naar boven wordt gehaald.

Het gaat Vos te ver om de gaswinning in alle zogeheten Natura 2000-netwerkgebieden gaswinning te verbieden, een voorstel van D66. Nederland heeft volgens Vos namelijk nog wel olie en gas nodig.

De vergunning voor twee proefboringen bij Schiermonnikoog zijn al vergeven. Kamp liet eerder weten dat hij de vergunningen niet meer kan tegenhouden, omdat alle procedures al zijn afgerond.

Nu.nl: Meerderheid Kamer tegen gaswinning in Waddenzee

cc-foto: EU2016NL

Geef een reactie

Laatste reacties (8)