Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweede Kamer heeft EU juist nodig

  •  
01-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese300.jpg
Niet meer of minder Europa is de vraag, maar hoe Europa in te zetten 
Iedere landelijke politieke partij heeft uiteindelijk Europese samenwerking nodig. Een aantal van de standpunten is niet of nauwelijks op nationaal niveau te realiseren. De PVV en de SP willen weliswaar geen of minder Europa, tijdens het debat in de Tweede Kamer maandag bleek dat de overige partijen veel meer nadenken over waar op Europees niveau samengewerkt kan worden.
Het kabinet wil ‘Europees wat moet, nationaal wat kan’. VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie sluiten zich bij het kabinet aan, hoezeer de partijen ook hun twijfels over Europese samenwerking uitspreken. Alleen D66 en GroenLinks willen juist meer Europese integratie.
Neem nu de VVD. Deze partij wil graag een nieuwe eurocommissaris voor het midden- en kleinbedrijf. Europawoordvoerder Mark Verheijen laat weten dat die moet zorgen dat ondernemingen meer van de interne vrije markt kunnen profiteren. Ook moet er meer controle komen aan de Europese buitengrens, door het EU-agentschap Frontex te versterken.
Daar waar de VVD voor aan de ondernemer denkt, wil de PvdA dat de Unie opkomt voor zwakkeren in de samenleving. De Europese Unie moet met regelgeving ‘gelijke loon voor gelijk werk op dezelfde locatie’ komen, aldus PvdA’er Marit Maij. Hierdoor kunnen Poolse werknemers niet langer voor minder dan het Nederlandse cao-salaris in dienst zijn.
Ook het CDA zet daar op in. CDA-Europarlementariër Esther Lange laat weten ‘betonrot van de interne markt’ te willen bestrijden. Wanneer een Nederlands transportbedrijf zich in Letland vestigt, en zo met Letse chauffeurs goedkoop vervoer in Nederland aanbiedt, verpesten ze de markt en zorgt het voor oneerlijke concurrentie. Er moet een Europees onderzoek komen naar samenwerking tussen de arbeidsinspecties uit alle lidstaten, aldus De Lange.
De ChristenUnie wil op zijn beurt vooral de aandacht vestigen op christenen wereldwijd. EU-ambassades gaan zich als het aan de ChristenUnie ligt in de toekomst inzetten voor het lot van christenen die – waar ook ter wereld –  slachtoffer zijn van discriminatie.
Onlangs deed onderzoeksbureau Ipsos nog onderzoek naar Europese samenwerking. Daaruit bleek dat Nederlanders, ooit grote voorstanders van Europese samenwerking, nu gekant zijn tegen eenwording van Europa. Maar liefst 80 procent denkt dat dat een slecht idee is. In andere Europese landen is dat gemiddeld de helft. Lees daarover op Joop: Helft Europeanen denkt negatief over EU
3-procentnorm Europees geldt voor de overheidstekorten een zogenoemde 3 procentsnorm. Jarenlang zat Nederland daar boven. Het lukte de overheid het tekort vorig jaar terug te dringen van 4,1 procent in 2012 naar 2,5 procent. Binnen de norm dus. Toch houdt het kabinet vast aan de geplande bezuinigingen. Het wil proberen het tekort terug te dringen naar 0 procent, om uiteindelijk van de circa 450 miljard euro aan staatsschuld af te zijn.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.