60

Tweede Kamer houdt 27 miljoen euro aan eigen subsidie geheim

Update: CDA, VVD en SGP houden subsidie-uitgaven geheim...Andere partijen geven openheid van zaken

De Tweede Kamer heeft besloten geen openheid van zaken te geven over de 27 miljoen euro die de Kamerfracties in 2010 aan subsidie hebben ontvangen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een eigen onderzoek. Achter gesloten deuren is besloten over de vertrouwelijkheid van deze gegevens. Ook is een protocol opgesteld over hoe om te gaan met vragen uit de media over de ‘fractiekostensubsidies’.

Update 15.00

Regeringspartijen VVD en CDA en oppositiepartij SGP hebben aangekondigd geen openheid over de subsidies die ze hebben ontvangen te zullen geven. De meeste andere partijen zullen dit wel doen. Dat schrijft onder meer het Algemeen Dagblad.

Fractiekostensubsidies zijn onder meer bedoeld voor het inhuren van fractiemedewerkers en de kantoorkosten in de Tweede Kamer. Hoewel in de regel Kamerleden juist voorstanders zijn van transparantie, is volgens betrokkenen nu besloten de gegevens niet vrij te geven uit angst voor ‘Britse toestanden’. In Groot-Brittannië heeft de bonnetjes-affaire tot grote ophef geleid. Enkele parlementariërs stapten op, nadat duidelijk werd dat zij de subsidie voor eigen gewin hadden gebruikt. Anderen moesten grote bedragen terugbetalen.

De SP is de eerste partij geweest die de beslissing tot geheimhouding door de Tweede Kamer naast zich neer heeft gelegd. Half september kwam de partij met verantwoording over haar subsidies. De PvdA-fractie is na vragen van het partijbestuur donderdag met de verantwoording gekomen. PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen heeft een brief naar alle partijen gestuurd waarin zij oproept tot openheid.

D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben vrijdagmiddag, na eerdere weigeringen, aangekondigd spoedig ook opening van zaken te geven.

De Volkskrant: Fracties weigeren openheid over 27 miljoen aan subsidie

cc-foto: Jackie Kever

Openheid van zaken?: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (60)