23

Tweede Kamer: Laat slachtoffers strafeis mede bepalen

Staatssecretaris Fred Teeven wil het spreekrecht van slachtoffers uitbreiden

Slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven moeten in de toekomst alles kunnen zeggen in de rechtszaal wat ze willen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Zo moeten slachtoffers, of hun ouders, kunnen zeggen hoe ze vinden dat de politie hen behandeld heeft, en welke straf de dader in hun ogen verdient. De huidige wet die het spreekrecht van slachtoffers moet regelen gaat volgens de Tweede Kamer niet ver gegoed.

Zo hebben tegenwoordig alleen de slachtoffers zelf spreekrecht. In de zaak tegen Robert M. kregen de ouders van de kinderen wel spreekrecht. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil dat alle ouders voortaan spreekrecht hebben, maar dat gaat de Tweede Kamer niet ver genoeg.

De VVD vindt bijvoorbeeld dat slachtoffers de ruimte moeten krijgen om in de rechtszaal alles te zeggen wat ze willen. Zo zouden slachtoffers niet alleen de gevolgen van het strafbare feit, maar ook de strafmaat die zij wenselijk achten, moeten kunnen uiten.

De PvdA vindt dat niet alleen familieleden, maar ook anderen namens het slachtoffer het woord moeten kunnen nemen. “Als je wil dat je buurman het woord voor je voert, moet dat mogelijk zijn. Of je partner met wie je niet getrouwd bent”, aldus de PvdA.

Het CDA wil dat slachtoffers pas spreekrecht krijgen wanneer de rechter de dader schuldig heeft bevonden. Het proces zou dan in tweeën geknipt moeten worden. De eerste fase: de schuldvraag. De tweede fase: spreekrecht voor het slachtoffer, waarna de strafmaat bepaald kan worden.

RTL: Tweede Kamer wil spreekrecht slachtoffers uitbreiden

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)